Saltar apartados

Noticies

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

31/03/2017
JORNADES SOBRE ELS 10 ANYS DE LA LLEI DE REUTILITZACIÓ

Amb motiu del dia mundial de l'aigua es va celebrar en la Universitat d'Alacant la jornada %u201C10 ANYS DEL REIAL DECRET 1620/2007 SOBRE REUTILITZACIÓ D'AIGÜES RESIDUALS. ANÀLISI DE LA SEUA APLICACIÓ%u201D, organitzada per l'Institut de l'Aigua i de la Ciències Ambientals, IUACA, amb la col·laboració de l'Associació Espanyola de Dessalació i Reutilització, AEDYR. L'objectiu va ser analitzar els efectes positius derivats de la reglamentació i els possibles inconvenients de la seua aplicació, així com conèixer les principals característiques de la nova norma europea en elaboració.

La presentació de la jornada va ser a càrrec de Juan Mora Pastor, Director de Secretariat de Recerca de la UA, que va ressaltar la importància de la recerca aplicada en el camp de la reutilització, Joaquín Melgarejo Moreno, Director del IUACA, que va ressaltar la importància de la reutilització en l'economia circular, i Domingo Zarzo Martínez, President d'AEDYR, que va destacar l'important paper d'Espanya com a país amb major reutilització a Europa, i fins i tot a escala mundial si es té en compte els volums reutilitzats per càpita.

23/03/2017
II SEMINARI DE JOVES INVESTIGADORS

El pròxim 5 d'abril, a les 12:30 h, se celebra l'II Seminari de Joves Investigadors Innovus JidUA, sota el lema "Cap a un consum responsable de l'aigua: sistemes i models de gestió". Tindrà lloc en la Sala de Judicis de la Facultat de Dret de la UA i l'assistència serà certificada, prèvia inscripció en: innovus.jidua@gmail.com

16/03/2017
JORNADA SOBRE LA REUTILITZACIÓ. 10 ANYS DE LA SEUA APLICACIÓ

El pròxim 21 de març tindrà lloc en el Saló de Graus de la Facultat d'Econòmiques, les Jornades: "10 anys del RD 1620/2007 sobre reutilització d'aigües residuals. Anàlisi de la seua aplicació". Per a inscriure's en les jorndas enviar un correu a l'adreça indicada, facilitant nom i cognoms.

Inscripció

13/03/2017
HIDROGEODIA 2017

El pròxim 26 de març de 2017 tindrà lloc Hidrogeodía 2017 "Deus i aqüeductes per a la Rambla Salada d'Albatera" organitzada pel Dpto de Ciències de la Terra, l'Insituto de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant, conjuntament amb el Dpto. d'Agroquímica i Medi ambient de la Universitat Miguel Hernández i l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant.

01/03/2017
CONFERÈNCIA SOBRE L'IMPACTE DEL PROJECTE AVE EN EL MEDITERRANEO

El pròxim 7 de març de 2017 tindrà lloc en el saló d'actes de l'Escola Politècnica IV a les 18 hores, una conferència sobre "AU: estratègies urbanes en estacions franceses i potencialitats en la província d'Alacant", la ponent de la qual serà l'economista i experta francesa Marie Delaplace.

22/02/2017
II JORNADES SOBRE RESÍDUOS SÒLIDS URBANS

El pròxim dia 28 de febrer de 2017 tindrà lloc en el Salon d'Actes de l'Edifici Germà Bernàcer, la II Jornada sobre aspectes econòmics i tècnics en la gestió dels RSU en la província d'Alacant:

21/02/2017
CURS SOBRE EINES PER A la GESTIÓ TERRITORIAL SOSTENIBLE DE L'AIGUA

El IUACA presenta el Curs "Eines per a la gestió territorial sostenible de l'aigua". El contingut del curs està dividit en 10 mòduls, en els quals es desenvolupa informació multidisciplinària sobr la gestió del territori, el medi ambient i l'aigua.

Més informació i inscripcions

25/01/2017
Projecte AECID per a potabilitzar aigües de pedanias rurals a Cuba

L'Institut de l'Aigua i les Ciències Ambientals encapçala el projecte "Millora dels proveïments de l'aigua en pedanies rurals de Cuba" concedit a través del Vicerectorat de Relacions Internacionals i amb la col·laboració de les empreses espanyoles HIDROSAL i BOLET.

Més informació en la web Iagua.

17/01/2017
Entrevista al Director del IUACA sobre el Curs Especialista En Dessalinització i Reutilització de l'Aigua

El passat 17 de gener de 2017 es va entrevistar a Joaquin Melgarejo Moreno, Director de l'Institut de l'Aigua i les Ciències Ambientals amb motiu de laª 3 Edició del Curs: "Especialista en dessalinització i Reutilització de l'Aigua".

Web Tecnoagua

Blog de l'Aigua

Twitter

FuturEnviro

Interempresas.net

10/01/2017
ENTREVISTA A DANIEL PRATS RICO EN IAGUA

S'ha publicat en el portal IAGUA, una entrevista al Coordinador del Curs "Especialista en Dessalació i Reutilització de l'Aigua", Daniel Prats Rico. En aquesta entrevista es posa de manifest la importància de les tecnologies alternatives per a obtenir recursos d'aigua, així com personal qualificat en la matèria.Més informació

23/12/2016
PREMIS IAGUA 2016

El passat 21 de desembre de 2016 es van fer lliurament a Madrid els premis IAgua 2016. L'equip d'adreça i comunicació del IUACA va acudir al lliurament de premis iAgua amb tres nominacions: millor document, millor evolució interanual i millor centre de recerca.
Més informació.

21/12/2016
CAMPUS D'EXCEL·LÈNCIA PER A CAMPUS HABITAT 5O

El programa CEI (Campus d'Excel·lència Internacional), Campus HABITAT5O, que està integrat per les cinc universitats públiques valencianes ha sigut avaluat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Ha merescut la qualificació definitiva com a Campus d'Excel·lència Internacional.

En el IUACA radica la coordinació d'activitats d'aquest projecte centrat en els serveis %u201Cterritorials i ambientals%u201D per a la Universitat d'Alacant, activitats dirigides pel catedràtic d'Història i institucions Econòmiques Joaquín Melgarejo. En aquest marc es vénen desenvolupant multitud d'activitats nacionals i internacionals que es poden consultar en CampusHabitat5O

14/12/2016
Jornades sobre recursos hídrics a Alacant

El passat dia 11 de novembre de 2016 va tenir lloc a Alacant les Jornades "Alacant, Territori intel·ligent" organitzades pel diari El Mundo, que va comptar amb la participació d'especialistes, polítics, agricultors i docents, entre ells, Joaquin Melgarejo, Director de l'Institut de l'Aigua i les Ciències Ambientals. El transvasament d'aigua entre conques hídriques va ser la principal conclusió a la qual es va arribar per a pal·liar el dèficit hídric en el territori alacantí.

09/12/2016
SEMINARI SOBRE ESPAI PÚBLIC

El pròxim dia 14 de desembre de 2016 tindrà lloc en el Saló d'Actes de l'EPS IV el Seminari "Espai Públic: reflexions contemporànies sobre l'hàbitat urbà", la presentació institucional del qual serà per part del Director del IUACA Joaquín Melgarejo Moreno.

Informació del Seminari

23/11/2016
COL·LABORACIÓ ENTRE EL IUACA I L'EMPRESA AIGUA-INC EN PROJECTES R+D+I

La Vicerectora de Recerca de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, ha subscrit dos contractes de R+D+i amb el representant a Espanya d'Aigua-Inc , Rafael Moreno, empresa internacional líder en el tractament biològic de l'aigua.

Aquesta empresa està interessada a col·laborar amb el IUACA en l'estudi de l'aclimatació d'espècies vegetals aquàtiques destinades a la depuració d'aigües contaminades, amb estudis en plantes pilot que s'instal·laran, una d'elles en el Campus de la Universitat i una altra a Cuba, col·laborant amb la Universitat de l'Havana

Més informació

07/11/2016
JORNADES SOBRE GESTIÓ DE L'AIGUA

El pròxim dia 8 de novembre de 2016 tindrà lloc les "Jornades sobre gestió de l'aigua" en la Seu Universitària de la Universitat d'Alacant, situada en el carrer Sant Fernando, 40. L'horari d'aquestes jornades serà a partir de les 19:30 hores.

04/11/2016
SYMPOSIUM INTERNACIONAL DEL SECTOR AGROALIMENTARI DE LA VEGA BAIXA

Els pròxims dies 18-19 de novembre de 2016 se celebrarà en l'Auditori de la Llotja d'Oriola (Alacant) el "Symposium Internacional del Sector Agroalimentari de la Vega Baixa".

28/10/2016
EL DÈFICIT ESTRUCTURAL DE L'AIGUA EN LA PROVÍNCIA D'ALACANT

S'ha publicat en el diari Informació un article escrit per Joaquin Melgarejo, Director de l'Institut de l'Aigua i les Ciències Ambientals, on s'aborda el "Dèficit estructural de l'Aigua en la Província d'Alacant".

17/10/2016
SEMINARI "PLANIFICACIÓ I GESTIÓ HÍDRICA A TEXAS, USA"

El pròxim dia 18 d'octubre de 2016 tindrà lloc en l'Aula del Màster del IUACA, un seminari sobre "Planificació i Gestió hídrica a Texas, USA", impartit per Jorge Rierol que ha sigut gestor responsable dels programes de dessalació i reutilització de l'aigua en l'estat de Texas.

21/07/2016
Col·laboració del IUACA amb UNIVALI

La Universidade do Vale do Itajai (UNIVALI) ha presentat el passat 12 de juliol de 2016 una Línia de recerca: "Direito, Desenvolvimento Urbà i Meio Ambiente do Programa de Pós-Graduação Stricto sensu (mestrado) em Ciência Jurídica". L'Insituto de l'Aigua i les Ciències Ambientals participarà en la nova línia de recerca del màster en ciència jurídica sobre urbanisme i ordenació del territori.

Més informació

06/07/2016
CONTINUÏTAT EN EL CONVENI ENTRE LA UNIVERSITAT D'ALACANT I HIDRAQUA

Un any més, la Universitat d'Alacant reedita el conveni de col·laboració amb Hidraqua en el marc del Màster en Gestió Sostenible i Tecnologies de l'Aigua que es realitza a través de l'Escola Politècnica Superior.

Més informació

27/04/2016
Depuració ecològica d'aigües residuals a Àfrica i Amèrica Llatina

Pedro Tomas Delgado, cofundador d'Aigua Inc, lidera un projecte per a la depuració d'aigües residuals amb baix cost per mitjà de tècniques d'utilització de plantes per al tractament d'aigües no tractades en petites poblacions.

Més informació

15/04/2016
Curs sobre Noves Tendències en Gestió del Cicle Integral de l'Aigua

La Universitat Miguel Hernández, en col·laboració amb la Universitat d'Alacant i l'Insitut de l'Aigua i les Ciències Ambientals, organitzen el 2n curs "Noves tendències en gestió del cicle integral de l'aigua", que tindrà lloc els pròxims dies 5 i 6 de maig de 2016.

Mes informació

Inscripció al curs

13/04/2016
La Presa de Relleu: referència del patrimoni hidràulic

La presa de Relleu, construïda en el segle VXII, va ser la primera la construcció de la qual es va realitzar en forma d'arc, sent part important del patrimoni hidràulic de la província d'Alacant. Per açò, el pròxim dia 23 d'abril tindrà lloc una Conferencia Col·loqui sobre aquesta infraestructura, així com el dia 24 d'abril hi haurà una excursió fins a la presa.

Mes informació

23/03/2016
La Ruta dels Molins de Banyeres "Bé d'Interès Cultural"

La Conselleria d'Educació, Recerca i Esport ha declarat la Ruta del Molins Paperers de Banyeres de Mariola com a "Bé d'Interès Cultural amb la categoria d'Espai Etnològic". Aquesta àrea, que quedava fora de l'àmbit del parc natural de la Serra de Mariola, ha aconseguit aquesta denominació per l'informe favorable emès per l'IUACA, en què es destaquen els edificis d'aprofitament hidràulic a la ribera del riu que s'utilitzaven en la indústria molinera, així com en l'agricultura.

 Mes informació

23/03/2016
Ajudes per a la realització de TFM en el Màster Universitari de l'IUACA

La Direcció general de l'Aigua de la Generalitat Valenciana ha concedit 5 ajudes perquè els alumnes que estan inscrits en el Màster Universitari en Gestió Sostenible i Tecnologies de l'Aigua puguen realitzar el Treball Fi de Màster (TFM), aquests són els següents:

1. "Degradación anaerobia de contaminantes emergentes seleccionados". (Alumna: Carolina López Alcarría, Tutor: Daniel Prats Rico)

2. "Técnicas de drenaje urbano sostenible". (Alumne: Héctor Fernández Rodriguez, Tutor: Arturo Trapote Jaume).

3. "Procesos de oxidación avanzada para la eliminación de contaminantes emergentes". (Alumna: Olivia González Martínez, Tutor: Daniel Prats Rico).

4. "Presencia de contaminantes emergentes en aguas naturales". (Alumna: Martha Lorena Ramírez Caballero, Tutor: Pedro Varó Galvañ).

5. "Efecto del electromagnetismo sobre la dureza del agua". (Alumne: David Verdú Sellés, Tutora: Nuria Boluda Botella).

16/03/2016
Jornada sobre la gestió de Residus Sòlids Urbans

El passat 11 de març va tenir lloc el Seminari "Aspectes econòmics i tècnics en la gestió dels Residus Sòlids en la província d'Alacant" presidit pel Rector de la UA, Manuel Palomar Sanz i amb la presència del Diputat de Medi ambient Energia i Residus, Javier Sendra, així com el Secretari Autonòmic de Medi ambient i canvi climàtic, Julià Alvaro Prat.

El Diari informació va arreplegar aquesta notícia que podeu llegir en el següent enllaç.

10/03/2016
PREMIS IGUALTAT 2016 EN LA UNIVERSITAT D'ALACANT

Lliurament per l'Excm. Mgfco. Sr. Rector de l'O.A., D. Manuel Palomar Sanz, a proposta del IUACA, del Premi igualtat 2016 a l'empresa Aigües Municipalitzades d'Alacant, I. M. (AMAEM), per la defensa i promoció del principi d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes en la seua activitat empresarial i, en particular, pel seu compromís a incrementar la presència de dones en la direcció empresarial; l'adopció de noves mesures de coresponsabilitat; i el desenvolupament de processos de nova contractació que inclou a víctimes de violència de gènere. En l'acte va tenir lloc un recital de música i lletra de la cantant Martiri: "Conferencia cantada: la mujer y la copla en nuestra educación sentimental".

Pàgina web

08/03/2016
RÈCORD HISTÒRIC DE VISITES EN EL WEB IAGUA

Ens complau comunicar-vos que gràcies a la contribució que el IUACA està fent al web iAgua han aconseguit durant el mes de febrer el seu rècord històric en nombre de pàgines vistes, amb un total de 342.742 visualitzacions. Cal destacar que el nostre Institut ocupa la 6a posició entre les entitats més destacades, com es pot observar en el següent enllaç

25/02/2016
Presentació del llibre "Agua que nos une"

El passat dia 23 de febrer de 2016 el periodista Manuel Buitrago va presentar en la Seu de la UA en la ciutat d'Alacant el llibre "Agua que nos une" que narra 35 anys d'història del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS). A més es va comptar amb la presència per a la presentació del llibre de Joaquín Melgarejo, director de l'IUACA i José Manuel Claver, president del SCRATS

Mes informació

25/01/2016
El Pantà de Tibi, el més antic d'Europa

El Diari Les Províncies i el Diari ABC han publicat sengles articles sobre el pantà de Tibi, el més antic construït a Europa i que data del segle XVI. Segons el Director de l'Insitut de l'Aigua, Joaquin Melgarejo, es projecta per a aquesta infraestructura hidràulica la millora de la cartografia, els accessos i la senyalització.

Diari Informació

Diari ABC

15/01/2016
Presentació del llibre "Los Pantanos de época moderna de la Provincia de Alicante"

El passat dia 14 de gener de 2015 va tenir lloc en el Palau Provincial de l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant la presentació del llibre "Los Pantanos de época moderna de la Provincia de Alicante", dirigit per Joaquín Melgarejo Moreno.

Més informació

Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: http://twitter.com/UAiuaca

Facebook: http://www.facebook.com/iuaca/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464