Saltar apartados

Notícies - Notícies publicades en Març, 2019

2018 / 2019 / 2020
Gener / Febrer / Març / Abril / Maig / Juny / Juliol / Agost / Setembre / Octubre / Novembre / Desembre
Notícies publicades en Març, 2019
 • Divendres, 29
 • aniv1

  40 ANIVERSARI DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA I PREMI Al PACTE PROVINCIAL DE L'AIGUA

  El dia 29 de març de 2019, en el Teatre Romea de Múrcia i commemorant el 40 aniversari del transvasament Tajo-Segura, es va fer lliurament del premi per l'elaboració del document Pacte Provincial de l'Aigua.

  Imatges

  Enllaç a la notícia La Verdad      Imatges a La Verdad

 • Dijous, 28
 • logo-dipu-alicante

  REUNIÓ DE LA COMISSIÓ PROVINCIAL DE L'AIGUA: ES POT COMPLIR LA SENTÈNCIA DEL TAJO SENSE AFECTAR EL TRANSVASAMENT

  El president de la Comissió Provincial de l'Aigua i director del IUACA, Joaquín Melgarejo, considera que es pot complir la sentència que reconeix cabals ambientals per al riu Tajo sense necessitat de modificar l'actual normativa que regula el transvasament d'aigua a Alacant, Murcia i Almeria.

  Enllaç a la notícia: Información

 • Dilluns, 25
 • logo-iuaca-azul-añil

  ENTREVISTA EN "LAS PROVINCIAS" SOBRE EL IUACA PEL DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

  Amb motiu del dia mundial de l'aigua (22 de març), es va publicar en Les Províncies l'entrevista al nostre director Joaquín Melgarejo, en què es presentava l'Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la UA.

  Enllaç a la notícia

 • Dijous, 14
 • LOGO HIDROGEODIA

  HIDROGEODIA 2019

  El dissabte 23 de març se celebra l'Hidrogeodia 2019, amb la visita a l'aqüífer de Mela a Confrides (Alacant). Es tracta d'un recorregut a peu de forma lliure amb monitors en les parades informatives. El punt de trobada és la pedania L'Abdet a les 9:30 h. És una excursió gratuïta, prèvia reserva en: www.ciclohidrico.es

  Més informació

 • Divendres, 8
 • 2019-03-dma-imagen

  JORNADA DIA MUNDIAL DE L'AIGUA: AFRONTANT L'ESCASSETAT

  El pròxim 20 de març a les 11:00 h se celebra en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant el Dia Mundial de l'Aigua, amb l'objectiu d'analitzar la transcendència socioeconòmica i ambiental que el transvasament Tajo-Segura ha tingut per al Sud-est d'Espanya durant els 40 anys que està en funcionament.

  La inscripció és gratuïta i s'ha d'enviar un correu electrònic a claudio.sanchez@ua.es amb la indicación del nom i els cognoms.

  Programa

  Imatges

 • Dimecres, 6
 • Cultiu macrofitas

  CONFERÈNCIA "L'AIGUA: BASE DE L'ECONOMIA CIRCULAR", IMPARTIDA PER JOAQUÍN MELGAREJO EN LA UV

  La Càtedra de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual (Càtedra DAM) de la Universitat de València organitza una jornada amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebrarà el pròxim 22 de març i en la qual participa el director del IUACA, Joaquín Melgarejo, impartint la conferència "L'aigua: base de l'economia circular". Aquesta activitat és d'accés gratuït i tindrà lloc a la sala de graus Joan Pelechano de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (Burjassot).

  Programa        Més informació

  Enllaç a la notícia

 • Dimarts, 5
 • Imatge Aigua Turisme Sostenibilitat 2017

  SEMINARI SOBRE NOVES TENDÈNCIES DE L'URBANISME A EUROPA

  La ponència sobre noves tendències de l'urbanisme a Europa tindrà lloc en l'aula de postgrau del IUACA el dimecres 6 de març a les 10:00 h, a càrrec d'Ana Melgarejo (Designer en MVRDV).

  Més informació

 • life empore 20190305_3

  VISITA A la PLANTA PILOT DEL PROJECTE LIFE15-EMPORE I Al TERCIARI DE L'EDAR DE BENIDORM

  El passat 28 de febrer de 2019 alumnes de l'Escola Politècnica Superior de la universitat d'Alacant (EPS Alacant) van visitar la planta pilot del projecte "LIFE15 EMPORE ENV/ÉS/000598 Desenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)" i el terciari de l'EDAR de Benidorm, activitat emmarcada en el Mes Cultural 2019 de l'EPS Alacant.

  Un grup de 30 alumnes de diverses titulacions impartides en la universitat d'Alacant (grau d'Enginyeria Química, màster en Tecnologies de l'Aigua i de les Ciències Ambientals, etc.) van visitar les instal·lacions, acompanyats per la professora Nuria Boluda (membre del IUACA).

  En la visita a la planta pilot del projecte EMPORE, els alumnes van ser rebuts per Silvia Oyonarte (AIDIMME) i María de los Ángeles Bernal (membre del IUACA), les quals van realitzar una presentació dels objectius, caracterització de l'efluent i tecnologies emprades en el projecte, i per Javier Andreu (CONSOMAR SA), que els va explicar l'automatització de la planta. Els alumnes van poder veure en operació el demostrador i veure els equips emprats en els diferents tractaments (prefiltració, ultrafiltració, osmosi inversa, oxidació avançada, processos electroquímics i adsorció en carbó activat).

  Els alumnes van visitar també la Instal·lació de Regeneració d'Aigües Depurades (IRAD) de Benidorm, en la qual l'efluent depurat de l'EDAR de Benidorm és tractat a través d'un sistema de membranes d'ultrafiltració i d'osmosi inversa.

 • life empore 20190305_2

  JORNADA TÈCNICA "TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DE CONTAMINANTS EMERGENTS EN EFLUENTS D'ESTACIONS DEPURADORES URBANES"

  El passat 12 de febrer de 2019 es va celebrar a València la jornada tècnica "Tractament i eliminació de contaminants emergents en efluents d'estacions depuradores urbanes", organitzada per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR).

  Després de la inauguració de la jornada per Enrique Lapuente, gerent de l'EPSAR, el catedràtic d'Enginyeria Química Daniel Prats (membre del IUACA) va realitzar una ponència sobre "Contaminants emergents: problemàtica, legislació i tractament actual". Posteriorment, IHE-UNESCO va realitzar una presentació sobre l'avaluació de la presència de contaminants emergents en altres regions europees.

  Durant l'esdeveniment es va presentar el projecte LIFE15 EMPORE ENV/ES/000598 "Desenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)". Raquel González (Laboratoris Tecnològics de Llevant) va presentar els objectius, resultats i socis del projecte. Silvia Oyonarte (AIDIMME) va realitzar una presentació sobre les tecnologies emprades en el projecte i va mostrar el demostrador construït i que actualment funciona en l'EDAR Benidorm. Finalment, María de los Ángeles Bernal (membre del IUACA), va presentar els primers resultats obtinguts en el projecte (caracterització de l'efluent, eliminació/reducció de la concentració d'ECs i indicadors emprats).

  La jornada va tenir també la participació de Pedro Simón, Director Tècnic de l'Entitat de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals de la Regió de Múrcia (ESAMUR), amb una exposició sobre la situació dels contaminants emergents en la Regió de Múrcia.

  La jornada va finalitzar amb l'exposició d'altres projectes LIFE convidats. Fulgencio Contreras (IMIDA), va presentar el projecte "LIFE AQUEMFREE. Descontaminació in situ d'aigües residuals de procedència agrícola mitjançant fotocatálisis solar". Mª Isabel Fortea (UCAM) va presentar el projecte "LIFE CLEAN UP. Validació de materials adsorbents i tècniques d'oxidació avançada per a l'eliminació de contaminants emergents en aigües tractades".

 • Life Empore 20190305_1

  PARTICIPACIÓ DEL PROJECTE LIFE15 EMPORE EN EL CONGRÉS NACIONAL DE L'AIGUA ORIOLA

  El projecte LIFE15 EMPORE ENV/ES/000598 "Desenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)" va ser presentat per María de los Ángeles Bernal, membre del IUACA, en el Congrés Nacional de l'Aigua celebrat els dies 21-22 de febrer de 2019 a Oriola (Alacant).

  En la presentació, es van mostrar: els objectius del projecte, les tecnologies implementades en la planta pilot, la caracterització de l'efluent de l'EDAR Benidorm i les principals conclusions de les enquestes realitzades sobre acceptació social de l'aigua residual tractada per a reutilització.

  Les enquestes van ser realitzades per membres del IUACA durant el "XIV Congrés Nacional de Comunitats de Regantes" (Oriola, maig 2018) i les "Jornades Tècniques d'ESAMUR" (Llorca, novembre 2018). Per a la majoria dels participants de la primera enquesta, la reutilització de les aigües residuals tractades té efectes positius sobre el medi ambient i és un recurs actualment disponible per a les empreses/comunitats de regants a Espanya. Si bé, com a desavantatges es van enumerar el preu de l'aigua, la dificultat per a garantir la traçabilidad i seguretat alimentària i les infraestructures d'ús requerides (bombament i emmagatzematge), entre unes altres.

  La majoria dels participants de la segona enquesta van afirmar que la presència de contaminants emergents (ECs) suposa un factor significatiu de risc per al futur de la reutilització de les aigües residuals tractades. L'impacte de futures normatives sobre regulació específica d'EC en aigües residuals desperta incertesa entre els experts, que consideren que les EDARs actuals no estan preparades per a l'eliminació d'aquests compostos. No hi ha consens entre els experts respecte a quina tècnica és millor per a eliminar EC, però sí que afirmen que és necessària la combinació de les tecnologies actuals (membranes, oxidació avançada, adsorció, etc.) per a obtenir un aigua de més qualitat lliure d'EC.

 • Tornar al tauler principal

Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: http://twitter.com/UAiuaca

Facebook: http://www.facebook.com/iuaca/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464