Saltar apartados

Noticies

master-territorio
Proyecto Life Empore web
especialista-desalinizacion
master-gestion
master-tecnologias
rbm-2019
wrm-2019
cna-2019-orihuela

 

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

11/06/2019
SEMINARI SOBRE DISSENY D'ESTRUCTURES DE PAVIMENT AMB BASE RECICLADA

El dimarts 18 de juny a les 10:00 h tindrà lloc la conferència "Dissenye d'estructures de paviment amb base reciclada", impartida per Dr. Ing. Reynier Moll Martínez, professor de la Facultat d'Enginyeria Civil de Cujae (Cuba). Serà en la Sala Polivalent 1 del Departament d'Enginyeria Civil de la UA.


Més informació

29/05/2019
NEWSLETTER AQUARES MAIG 2019

El IUACA ha participat en diverses activitats en el marc del Projecte AQUARES Water Reuse Policies Advancement for Resource Efficient European i així ha quedat reflectit en el seu newsletter de maig, que posem a disposició en el següent enllaç.

Accés al newsletter d'AQUARES

28/05/2019
SEMINARI SOBRE PROTECCIÓ JURÍDICA DE LES AIGÜES SUBTERRÀNIES

El seminari sobre "Protecció jurídica de les aigües subterrànies: el cas de la Comunitat Valenciana" tindrà lloc el dijous 30 de maig de les 10:00 h, impartit per Antonio Jódar Abellán, investigador de l'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant.

Més informació

14/05/2019
III SIMPOSI DE GESTIÓ AMBIENTAL I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE A EQUADOR

Durant els dies 3 i 4 de juny de 2019, es desenvoluparà en la Universitat de Conca (Equador) l'III Simposi de Gestió Ambiental i Desenvolupament Sostenible, on participarà com a ponent magistral el director del IUACA, Joaquín Melgarejo.

Més informació      Enllaç a la notícia

10/04/2019
JORNADA 40 ANIVERSARI DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA, INFRAESTRUCTURES DE PROGRÉS I DESENVOLUPAMENT

La Càtedra Transvase i Sostenibilitat - José Manuel Claver Valderas de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) i el Sindicat Central de Regantes de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS) organitzen per al pròxim 8 de maig la Jornada "40 aniversari del Transvasament Tajo-Segura. Infraestructura de progrés i desenvolupament", que se celebrarà en l'Institut de l'Enginyeria d'Espanya en el carrer del General Arrando, 38, 28010 Madrid.

Video de la notícia      Notícia impacte Transvasament a iAgua     Notícia a iAgua

Programa                    Més informació              Notícia J.Melgarejo a iAgua

13/05/2019
JORNADES INNOVACIÓ EN LA GESTIÓ DEL DRENATGE URBÀ

El dimecres 22 de maig tindrà lloc el cicle de jornades sobre innovació en la gestió del drenatge urbà: "Eficiència i sostenibilitat per a l'adaptació de les nostres ciutats al canvi climàtic". Serà en el Saló d'Actes de l'Escola Politècnica I de la UA.

Programació            Inscripció gratuïta en el següent enllaç

13/05/2019
MODELS URBANS: EL CAS D'ALACANT

El seminari sobre "Models urbans: el cas d'Alacant" tindrà lloc el dimarts 14 de maig de les 10:00 h, impartit pel professor Pablo Martí Ciriquián, del Departament d'Edificació i Urbanisme de la Universitat d'Alacant.

Més informació

17/04/2019
VI JORNADES HISPANOBRASILERES

El divendres 10 de maig de 2019 tindrà lloc la sisena edició de les Jornades Hispanobrasileñas, dedicades enguany a la transparència i el bon govern en el sector de l'aigua. La inauguració serà a les 9:30 h en el Saló de Graus Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret de la UA.

Programació I inscripcions             Galeria d'imatges

01/04/2019
XIV SEMINARI INTERNACIONAL SOBRE GOVERNANÇA I SOSTENIBILITAT

Durant els dies 8 i 9 de maig de 2019, tindrà lloc en la Seu Ciutat d'Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4, Alicante) el XIV Seminari Internacional sobre Gobernanza i Sostenibilitat, a través del cicle de conferències impartides per professors de la Universitat d'Alacant i UNIVALI (Brasil). Serà en la sala Rafael Altamira entre les 9:00 i les 18:00 h.

Enllaç al programa                        Galeria d'imatges

30/05/2018
CONGRÉS WATER RESOURCES MANAGEMENT 2019

Wessex Institute i Universitat d'Alacant organitzen el X Congrés Internacional sobre "Water Resources Management" entre els dies 7 i 9 de maig de 2019 a Alacant, en la Seu Ciutat d'Alacant del Carrer Sant Fernando, 40. Els articles presentats en els congressos WIT es publiquen en accés obert i s'inclouen en CrossRef, sent remesos a més a diversos serveis d'indexació com son: Web of Science, Google Scholar i Scopus.

 Més informació       Programa              Galeria d'imatges

30/05/2018
CONGRÉS RIVER BASIN MANAGEMENT 2019

Wessex Institute i Universitat d'Alacant organitzen en X Congrés Internacional sobre "River Basin Management" entre els dies 8 i 10 de maig de 2019 a Alacant, en la Seu Ciutat d'Alacant del Carrer Sant Fernando, 40. Els articles presentats en els congressos WIT es publiquen en accés obert i s'inclouen en CrossRef, sent remesos a més a diversos serveis d'indexació tals com a Web of Science, Google Scholar i Scopus.

Més informació         Programa

16/04/2019
PARTICIPACIÓ DEL IUACA EN EL PROJECTE AQUARES

El IUACA va participar durant els dies 27 i 28 de març de 2019 a "Interregional workshop on water reuse technologies. How to apply the appropriate technologies to water reuse across the agricultural, industrial, urban and recreational sector of each region", organitzat en el marc del Projecte AQUARES Water Reuse Policies Advancement for Resource Efficient European en la ciutat de Milà (Itàlia). Les investigadores de l'IUACA, María dels Ángeles Bernal i María José Moya, van prendre part en el citat Workshop com Stakeholders.

Accés a la notícia completa

07/04/2019
VI JORNADES INTERNACIONALS SOBRE METODOLOGIES D'AVALUACIÓ D'IMPACTE SOCI-AMBIENTAL

Entre els dies 8 i 12 d'abril es desenvoluparan les VI Jornades Internacionals sobre Metodologies d'Avaluació d'Impacte Soci-ambiental, segons els horaris i aules indicats en el programa de l'enllaç. La inscripció és gratuïta, a través de l'adreça de correu: pablo.aznar@ua.es

Enllaç al programa

 

07/04/2019
CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE GESTIÓ DEL REGADIU I AIGUAMOLLS ARTIFICIALS

Durant els dies 11 i 12 d'abril, a les 16:00 h, s'impartiran en l'aula de postgrau del IUACA les conferències a càrrec de Vicente Richart (Junta Central d'Usuaris del Vinalopó, conferència sobre regadius i sistemes de gestió) i Miguel Martín (Professor de la Universitat Politècnica de València, conferència sobre disseny d'aiguamolls artificials).

Més informació conferència regadius        Més informació conferència aiguamolls 

 

09/04/2019
SEMINARI SOBRE EL RÈGIM JURÍDIC DELS AIGUAMOLLS

El seminari sobre el "Règim jurídic dels aiguamolls en Espalña: transformacions del paisatge i mecanismes legals de protecció" serà impartit el dimecres 10 d'abril a les 12:00 h per part del professor Francisco J. Abellán Contreras, del Departament de Ciències Històric-Jurídiques de la Universitat d'Alacant.

Més informació

08/04/2019
SEMINARI SOBRE VALORS PATRIMONIALS I CULTURALS D'ELX

El dimarts 9 d'abril a les 10:30 h tindrà lloc el seminari titulat "Elx, ciutat de matisos: valors patrimonials, culturals i socioeconomía", a càrrec de Fermín Crespo, en el Centre Europeu d'empreses Innovadores d'Elx (CEEI-Elx).     Más información

01/04/2019
PRESENTACIÓ DE L'ESTUDI: IMPACTE SOCIOECONÒMIC DE LA SETMANA SANTA EN LA COSTA BLANCA

El dijous 4 d'abril a les 12:00 h tindrà lloc en el Museu Arqueològic Provincial (MARQ) la presentació de l'estudi: "Impacte socioeconòmic de la Setmana Santa en la Costa Blanca", organitzat per INECA. Es requereix confirmació en: ineca@ineca-alicante.es

Invitació

29/03/2019
40 ANIVERSARI DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA I PREMI Al PACTE PROVINCIAL DE L'AIGUA

El dia 29 de març de 2019, en el Teatre Romea de Múrcia i commemorant el 40 aniversari del transvasament Tajo-Segura, es va fer lliurament del premi per l'elaboració del document Pacte Provincial de l'Aigua.

Imatges

Enllaç a la notícia La Verdad      Imatges a La Verdad

28/03/2019
REUNIÓ DE LA COMISSIÓ PROVINCIAL DE L'AIGUA: ES POT COMPLIR LA SENTÈNCIA DEL TAJO SENSE AFECTAR Al TRANSVASAMENT

El president de la Comissió Provincial de l'Aigua i director del IUACA, Joaquín Melgarejo, considera que es pot complir la sentència que reconeix cabals ambientals per al riu Tajo sense necessitat de modificar l'actual normativa que regula el transvasament d'aigua a Alacant, Murcia i Almeria.

Enllaç a la notícia: Información

05/03/2019
SEMINARI SOBRE NOVES TENDÈNCIES DE L'URBANISME A EUROPA

La ponència sobre noves tendències de l'urbanisme a Europa tindrà lloc en l'aula de postgrau del IUACA el dimecres 6 de març a les 10:00 h, a càrrec d'Ana Melgarejo (Designer en MVRDV).

Més informació

06/03/2019
CONFERÈNCIA "L'AIGUA: BASE DE L'ECONOMIA CIRCULAR", IMPARTIDA PER JOAQUÍN MELGAREJO EN LA UV

La Càtedra de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual (Càtedra DAM) de la Universitat de València organitza una jornada amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebrarà el pròxim 22 de març i en la qual participa el director del IUACA, Joaquín Melgarejo, impartint la conferència "L'aigua: base de l'economia circular". Aquest esdeveniment és d'accés gratuït i tindrà lloc en el Saló de Graus Joan Pelechano de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (Burjassot).

Programa        Més informació

Enllaç a la notícia

25/03/2019
ENTREVISTA EN "LAS PROVINCIAS" SOBRE EL IUACA PEL DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

Amb motiu del dia mundial de l'aigua (22 de març), es va publicar en Les Províncies l'entrevista al nostre director Joaquín Melgarejo, presentant l'Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la UA.

Enllaç a la notícia

08/03/2019
JORNADA DIA MUNDIAL DE L'AIGUA: AFRONTANT L'ESCASSETAT

El pròxim 20 de març a les 11:00 h se celebra en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant el Dia Mundial de l'Aigua, amb l'objectiu d'analitzar la transcendència socioeconòmica i ambiental que el transvasament Tajo-Segura ha tingut per al Sud-est d'Espanya durant els 40 anys que està en funcionament.

Es precisa inscripció gratuïta, enviant correu electrònic a claudio.sanchez@ua.es, indicant nom i cognoms.

Programa

Imatges

14/03/2019
HIDROGEODIA 2019

El dissabte 23 de març se celebra l'Hidrogeodía 2019, amb la visita a l'aqüífer de Mela a Confrides (Alacant). Es tracta d'un recorregut a peu de forma lliure amb monitors en les parades informatives. El punt de trobada és la pedania L'Abdet a les 9:30 h. És una excursió gratuïta, prèvia reserva en: www.ciclohidrico.es

Més informació

05/03/2019
VISITA A la PLANTA PILOT DEL PROJECTE LIFE15-EMPORE I Al TERCIARI DE L'EDAR DE BENIDORM

El passat 28 de febrer de 2019 alumnes de l'Escola Politècnica Superior de la universitat d'Alacant (EPS Alacant) van visitar la planta pilot delp royecto LIFE15 EMPORE ENV/ÉS/000598 %u201CDesenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)%u201D i el terciari de l'EDAR de Benidorm, activitat emmarcada en el Mes Cultural 2019 de l'EPS Alacant.

Un grup de 30 alumnes de diverses titulacions impartides en la universitat d'Alacant (grau d'Enginyeria Química, màster en Tecnologies de l'Aigua i de les Ciències Ambientals, etc.) van visitar les instal·lacions, acompanyats per la professora Nuria Boluda (membre del IUACA).

En la visita a la planta pilot del projecte EMPORE, els alumnes van ser rebuts per Silvia Oyonarte (AIDIMME) i María dels Ángeles Bernal (membre del IUACA), els qui van realitzar una presentació dels objectius, caracterització de l'efluent i tecnologies emprades en el projecte, i per Javier Andreu (CONSOMAR SA), que els va explicar l'automatització de la planta. Els alumnes van poder veure en operació el demostrador i veure els equips emprats en els diferents tractaments (pre-filtració, ultrafiltración, osmosi inversa, oxidació avançada, processos electroquímics i adsorció en carbó activat).

Els alumnes van visitar també la Instal·lació de Regeneració d'Aigües Depurades (IRAD) de Benidorm, en la qual l'efluent depurat de l'EDAR de Benidorm és tractat a través d'un sistema de membranes d'ultrafiltración i d'osmosi inversa.

05/03/2019
JORNADA TÈCNICA "TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DE CONTAMINANTS EMERGENTS EN EFLUENTS D'ESTACIONS DEPURADORES URBANES"

El passat 12 de febrer de 2019 es va celebrar a València la jornada tècnica %u201CTractament i eliminació de contaminants emergents en efluents d'estacions depuradores urbanes%u201D organitzada per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR).

Després de la inauguració de la jornada per Enrique Lapuente, gerent de l'EPSAR, el catedràtic d'Enginyeria Química Daniel Prats (membre del IUACA) va realitzar una ponència sobre %u201CContaminants emergents: problemàtica, legislació i tractament actual%u201D. Posteriorment, IHE-UNESCO va realitzar una presentació sobre l'avaluació de la presència de contaminants emergents en altres regions europees.

Durant l'esdeveniment es va presentar el projecte LIFE15 EMPORE ENV/ÉS/000598 %u201CDesenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)%u201D. Raquel González (Laboratoris Tecnològics de Llevant) va presentar els objectius, resultats i socis del projecte. Silvia Oyonarte (AIDIMME) va realitzar una presentació sobre les tecnologies emprades en el projecte i va mostrar el demostrador construït i que actualment s'està operant en l'EDAR Benidorm. Finalment, María dels Ángeles Bernal (membre del IUACA), va presentar els primers resultats obtinguts en el projecte (caracterització de l'efluent, eliminació/reducció de la concentració d'ECs i indicadors empleats).

La jornada va explicar també amb la participació de Pedro Simón, Director Tècnic de l'Entitat de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals de la Regió de Múrcia (ESAMUR), amb una exposició sobre la situació dels contaminants emergents en la Regió de Múrcia.

La jornada va finalitzar amb l'exposició d'altres projectes LIFE convidats. Fulgencio Contreras (IMIDA), va presentar el projecte %u201CLIFE AQUEMFREE. Descontaminació in situ d'aigües residuals de procedència agrícola mitjançant fotocatálisis solar%u201D. Mª Isabel Fortea (UCAM) va presentar el projecte %u201CLIFE CLEAN UP. Validació de materials adsorbents i tècniques d'oxidació avançada per a l'eliminació de contaminants emergents en aigües tractades%u201D.

05/03/2019
PARTICIPACIÓ DEL PROJECTE LIFE15 EMPORE EN EL CONGRÉS NACIONAL DE L'AIGUA ORIOLA

El projecte LIFE15 EMPORE ENV/ÉS/000598 %u201CDesenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)%u201D va ser presentat per María dels Ángeles Bernal, membre del IUACA, en el Congrés Nacional de l'Aigua celebrat els dies 21-22 de febrer de 2019 a Oriola (Alacant).

En la presentació, es van mostrar: els objectius del projecte, les tecnologies implementades en la planta pilot, la caracterització de l'efluent de l'EDAR Benidorm i les principals conclusions de les enquestes realitzades sobre acceptació social de l'aigua residual tractada per a reutilització.

Les enquestes van ser realitzades per membres del IUACA durant el %u201CXIV Congrés Nacional de Comunitats de Regantes%u201D (Oriola, maig 2018) i les %u201CJornades Tècniques d'ESAMUR%u201D (Lorca, novembre 2018). Per a la majoria dels participants de la primera enquesta, la reutilització de les aigües residuals tractades té efectes positius sobre el medi ambient i és un recurs actualment disponible per a les empreses/comunitats de regantes a Espanya. Si bé, com a desavantatges es van enumerar el preu de l'aigua, la dificultat per a garantir la trazabilidad i seguretat alimentària i les infraestructures d'ús requerides (bombament i emmagatzematge), entre unes altres.

La majoria dels participants de la segona enquesta van afirmar que la presència de contaminants emergents (ECs) suposa un factor significatiu de risc per al futur de la reutilització de les aigües residuals tractades. L'impacte de futures normatives sobre regulació específica d'ECs en aigües residuals desperta incertesa entre els experts, que consideren que les EDARs actuals no estan preparades per a l'eliminació d'aquests compostos. No hi ha consens entre els experts respecte a quins tècnica és millor per a eliminar ECs, però sí en què és necessària la combinació de les tecnologies actuals (membranes, oxidació avançada, adsorció, etc.) per a obtenir un aigua de major qualitat lliure d'ECs.

06/02/2019
CONGRÉS NACIONAL DE L'AIGUA ORIOLA 2019

Els pròxims dies 21 i 22 de febrer de 2019 se celebra el Congrés Nacional de l'Aigua a Oriola. La programació completa i la inscripció gratuïta es troben en la pàgina web:

https://congresonacionaldelaguaorihuela.es/programa

Enllaç al llibre: http://hdl.handle.net/10045/88367

Més informació i notícies

11/02/2019
CURSE HIDROLOGIA I APROFITAMENT DE L'AIGUA EN ILLES I TERRENYS VOLCÀNICS

Els objectius del curs són facilitar al participant les claus per a l'estudi de cicle hidrològic en una illa volcànica, fonamentalment la hidrogeología de terrenys volcànics i els diferents sistemes d'aprofitament de l'aigua, incloent la planificació i gestió del recurs hídric.

Se celebra el pròxim 4 d'abril de 2019 de 9:00 a 14:00 h.

Més informació

Inscripció

Cartell del curs

17/01/2019
JORNADA 40 ANIVERSARI DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA

El dijous 31 de gener a les 12:00 h se celebra l'acte Jornada 40º Aniversari del Transvasament Tajo-Segura, en la seu de la Comunitat de Regantes Regs de Llevant Marge Dreta.

Enllaç al programa

Es requereix confirmar assistència.

Tel: 966 72 07 12 / e-mail: rlmargenderecha@gmail.com

28/01/2019
PRESENTACIÓ EL RIU VERD DE CASTALLA: ESTUDIS DE BASE PER A ELABORAR UN PLA DE GESTIÓ

Divendres que ve 1 de febrer, a les 20:15 h, en la Casa de Cultura de Castalla (Espai Jove), tindrà lloc la presentació "El Riu Verd de Castalla: estudis de base per a elaborar un plande gestió", a càrrec de Carles Martín Cantarino i Luis Rico Alcaraz (Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals).

Més informació

17/01/2019
NOU ARTICLE DE MEMBRES DEL IUACA: IMPACT OF LAND USE CHANGES ON FLASH FLOOD PREDICTION USING A SUB-DAILY SWAT MODEL IN FIVE MEDITERRANEAN UNGAUGED WATERSHEDS (SE SPAIN)

Ja està publicat l'article “Impacte dels canvis en els usos del sòl sobre l'estimació d'inundacions sobtades utilitzant un model SWAT sub-diari en 5 conques mediterrànies sense aforar (S'Espanya)”.

La recerca quantifica i relaciona la influència dels esmentats canvis d'ús del sòl, en concret major urbanització d'àrees costaneres, amb l'increment en la severitat de les inundacions.

Enllaç de l'article:  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.12.034

09/01/2019
PRESENTACIÓ PACTE PROVINCIAL DE L'AIGUA EN LA SEU CIUTAT D'ALACANT

La Seu Ciutat d'Alacant acull la jornada de presentació del Pacte Provincial de l'Aigua el pròxim 15 de gener a les 19:00 h (Sala Rafael Altamira). Aquest acord va ser subscrit el 18 d'abril de 2018, en la Diputació d'Alacant pels grups de la institució PP, PSOE i Compromís, a més del diputat no adscrit, comunitats de regantes, sector del proveïment, Cambra de comerç i universitats, cercant donar resposta als principals reptes que en matèria hídrica té la província d'Alacant i que pretén ser un referent.

Més informació

Notícia en Información

10/07/2018
SPECIAL ISSUE ON URBAN WATER CHALLENGES

S'accepten articles per a publicar en accés obert un monogràfic sobre els problemes existents en el cicle urbà de l'aigua en la revista AIMS Environmental Science fins al 30 de gener de 2019. Es tracta d'una publicació indexada en Web of Science com a emergent.

Més informació i enviament

14/12/2018
CONFERÈNCIES SOBRE GESTIÓ DE L'AIGUA A LA HABANA

Les conferències sobre gestió de l'aigua a La Habana tindran lloc en l'aula de postgrau del IUACA dimarts que ve 18 de desembre a les 11:30 h, a càrrec d'Orestes Arsenio González Díaz (Professor de la Universitat Tecnològica de La Habana) i Eduardo Manuel Molina Rojas (Director de Qualitat a Aguas de La Habana).

Enllaç al programa

11/12/2018
LIFE EMPORE REALITZA ENQUESTES SOBRE CONTAMINANTS EMERGENTS EN LES JORNADES TÈCNIQUES D'ESAMUR

El projecte LIFE-EMPORE ENV/ÉS/000598 %u201CDesenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's%u201D té com a objectiu aconseguir un mètode rendible i replicable que siga capaç d'eliminar els Contaminants Emergents de les Estaciones Depuradores d'Aigües Residuals Europees (EDAR).

Durant les XIV Jornades Tècniques ESAMUR sobre Sanejament i Depuració celebrades els dies 21 i 22 de novembre a Lorca (Múrcia), els membres del IUACA María dels Ángeles Bernal, Lyvia Mendes, Antonio Jódar i Pablo Aznar van realitzar una enquesta sobre contaminants emergents, emmarcada en les accions C2 (monitoratge de l'impacte soci-econòmic) del projecte.

Aquest esdeveniment va comptar amb una gran participació de professionals del sector de l'aigua de tota Espanya. En l'enquesta, es van tractar diversos aspectes centrats en els contaminants emergents tals com a normativa, tècniques d'anàlisis, tecnologies d'eliminació, impacte soci-econòmic i preus de l'aigua.

Els membres del projecte LIFE-EMPORE agraeixen la predisposició d'ESAMUR per a desenvolupar l'enquesta i la col·laboració dels enquestats.
18/11/2018
PRESENTACIÓ PACTE PROVINCIAL DE L'AIGUA A BENISSA

La Seu Universitària de la Marina acull la jornada de presentació del Pacte Provincial de l'Aigua el pròxim 10 de desembre a les 19:00 h. Aquest acord va ser subscrit el 18 d'abril de 2018, en la Diputació d'Alacant pels grups de la institució PP, PSOE i Compromís, a més del diputat no adscrit, comunitats de regantes, sector del proveïment, Cambra de comerç i universitats, cercant donar resposta als principals reptes que en matèria hídrica té la província d'Alacant i que pretén ser un referent.

Més informació

Imatges

11/09/2018
Seminaris de doctorat 2018 UNIVALI

Els seminaris de doctorat tindran lloc en l'aula postgrau del IUACA (planta baixa), excepte el dia 29 d'octubre, que seran en la sala de conferències (primera planta).

Enllaç al programa

29/11/2018
ENTREVISTA SOBRE EL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA

Àudio en Radi Oriola Cadena Ser amb l'entrevista al diputat Paco Saéz i a l'equip directiu del IUACA (a partir del minut 6) amb motiu del transvasament Tajo-Segura: ENLLAÇ

27/11/2018
Presentació del projecte LIFE EMPORE en el Congrés d'AEDYR

Els primers resultats del projecte EMPORE LIFE15 ENV/ÉS/000598 van ser presentats per María dels Ángeles Bernal, membre del IUACA, en el XII Congrés Internacional de l'Associació Espanyola de Dessalació i Reutilització (AEDyR) celebrat el passat 23 d'Octubre de 2018 a Toledo.

La ponència es va titular "PRIMERS RESULTATS DEL PROJECTE EMPORE-LIFE15 DESENVOLUPAMENT D'UNA METODOLOGIA EFICIENT I SOSTENIBLE PER A l'ELIMINACIÓ DE CONTAMINANTS EMERGENTS D'EDAR'S%u201D. El projecte té com a objectiu aconseguir un mètode rendible i replicable que siga capaç d'eliminar els Contaminants Emergents de les Estaciones Depuradores d'Aigües Residuals Europees (EDAR).

En la presentació, es van detallar: les tecnologies amb les quals explica la planta pilot; els resultats de la campanya inicial de monitoratge dels contaminants emergents; els indicadors d'impacte ambiental i soci-econòmics empleats; i els primers resultats obtinguts en la fase de demostració.

cal destacar que els primers resultats en la fase de demostració (acció B4) mostren una millora notable en la qualitat dels efluents tractats en l'EDAR de Benidorm.

18/11/2018
II JORNADA AUTOCONSUM ENERGÈTIC

El dia 28 de novembre (9:30 h) tindrà lloc la segona jornada sobre Autoconsum Energètic, en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA. Per a acudir és precisa inscripció gratuïta, enviant un correu amb l'assumpte "Jornada autoconsumo" a iuaca@ua.es, indicant nom i cognoms.

Enllaç al programa

Enllaç a les presentacions

20/11/2018
RECONEIXEMENT Al DIRECTOR I Al TREBALL DE MARCOS GARCÍA PER LA CÀTEDRA AQUAE

La Càtedra AQUAE ha reconegut a Joaquín Melgarejo la seua labor com a director del Treball de finalització de Màster 'L'impacte ambiental de la depuració d'aigües residuals. Anàlisi de la internalización de costos ambientals a Alacant i Comunitat Valenciana', elaborat per Marcos García (Universitat d'Alacant), qui al seu torn ha sigut guardonat amb l'accésit de Treball Fi de Màster d'Economia de l'Aigua.

Enllaç al reconeixement

Enllaç a la notícia en Fundación AQUAE

Enllaç a la notícia en Información

Enllaç a la notícia en Tecnoagua

12/11/2018
PREMI DEL CES-CV PER A la TESI DOCTORAL DE DOMINGO ZARZO

El Tribunal qualificador dels Premis del CES-CV per a Tesis Doctorals, en la seua reunió del passat 4 d'octubre de 2018, va decidir atorgar un premi a la tesi de D. Domingo Zarzo Martínez per la seua obra Problemàtica i solucions per a la gestió i tractament de les salmorres procedents de desaladoras, que va ser defensada en el IUACA en 2017.

Enllaç a la notícia

30/10/2018
JORNADA CÀTEDRA DE L'AIGUA: INNOVACIÓ EN EL CICLE URBÀ DE L'AIGUA

Tindrà lloc dilluns que ve 5 de novembre, entre les 9:30 h i les 12:00 h, en l'aula de postgrau del IUACA (planta baixa). Participaran com a ponents Miguel Ángel Pardo (UA), Jorge Ballesta (Dinapsis) i David Santacreu (AMAEM).

Més informació i inscripcions

Accés a la notícia

31/10/2018
SIGNATURA DE LA CÀTEDRA DE L'AIGUA

La Diputació i la Universitat d'Alacant creen la càtedra de l'aigua, una iniciativa amb la qual es pretén promoure la recerca i la formació entorn d'aquesta matèria, així com la promoció d'una gestió sostenible.

Imatges

Notícia en Información

Notícia en ABC

15/10/2018
JORNADES INTERNACIONALS ECONOMIA COL·LABORATIVA

Tindran lloc els dies 25 i 26 d'octubre, de 9.00 a 14.00 h, en l'Edifici Germà Bernàcer de la Universitat d'Alacant i pretenen informar als assistents sobre els nous models de negoci relacionats amb la mobilitat i l'allotjament turístics, mitjançant un enfocament eminent pràctic, de la mà de professionals especialitzats. La temàtica principal serà l'encaix jurídic, fiscal i laboral de les noves plataformes de transport i allotjament turístic, així com els seus principals impactes i propostes futures.

Es requereix inscripció gratuïta

Més informació

25/09/2018
CURS PETJADA HÍDRICA I CERTIFICACIÓ

El curs està dissenyat per a conèixer els conceptes de petjada hídrica, com a segell de qualitat ambiental empresarial, així com les seues metodologies de càlcul i la seua importància en el món de la certificació. Tindrà lloc el pròxim 29 d'octubre en el IUACA.

S'aplicarà un 40% de descompte als estudiants que tinguen vinculació amb la Universitat d'Alacant. El codi perquè s'aplique el descompte és: UA-IUACA-AQUAFIDES*

Enllaç a la informació del curs

* Perquè finalment s'aplique el descompte del 40% sobre l'import del curs, serà necessari acreditar vinculació amb la Universitat d'Alacant.

22/09/2018
XII SEMINARI INTERNACIONAL DE GOVERNANÇA I SOSTENIBILITAT

El pròxim seminari internacional de governança i sostenibilitat tindrà lloc en la Seu de la Universitat d'Alacant en la ciutat d'Alacant (Av. Dr. Ramón y Cajal, 4) els dies:

- 25 d'octubre (Sala Rafael Altamira 9:00-17:00 h i Sala Institucional 15:00-17:00 h)

- 26 d'octubre (Sala Miguel Hernández 9:00-16:30 h i Sala Institucional 15:00-16:30 h)

Enllaç al programa

04/09/2018
13º SEMINARI INTERNACIONAL DE GOVERNANÇA Y SOSTENIBILITAT

L' IUACA participa en el 13º Seminari Internacional sobre Governança i Sostenibilitat que tindrà lloc en octubre en el Campus d'Itajaí de la UNIVALI (Brasil), amb el cicle de conferències a les quals Joaquín Melgarejo participará i que versaràn sobre "Economia Circular i Dret Mediambiental"

Enllaç al programa

Galeria d'imatges

04/10/2018
SEMINARI SOBRE TERRITORIS RURALS INTEL·LIGENTS
Seminari on s'analitzaran les implicacions del model Smart en l'espai rural i la seua incidència en les activitats econòmiques i en els serveis públics a partir de les línies estratègiques establides per l'Administració de l'Estat. Tindrà lloc el 19 d'octubre en el Salon de Graus Rector Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret.

Més informació

Inscripcions

Cartell

28/09/2018
III SYMPOSIUM INTERNACIONAL DEL SECTOR AGROALIMENTARI DE LA VEGA BAIXA

Ja és possible inscriure's en l'III Symposium Internacional del Sector Agroalimentari de la Vega Baixa, que tindrà lloc els 22 i 23 de novembre en l'Auditori de la Llotja a Oriola.

Enllaç a la web del SYA 2018

05/10/2018
CONFERÈNCIA SOBRE LA RECERCA CIENTÍFICA A CUBA

Tindrà lloc el dilluns 8 d'octubre de 12:00 a 13:00 h, a càrrec de Gustavo Cobreiro Suárez, Rector de la Universitat de l'Havana, en l'aula de postgrau IUACA.

Més informació

02/10/2018
COMISSIÓ PROVINCIAL DE L'AIGUA

Coincidint amb el començament de l'any hidrològic s'està realitzant la Comissió Provincial de l'Aigua, en la qual, entre altres temes, es parlarà de l'anàlisi de la situació hídrica en la nostra província.

Enllaç a la notícia en twitter

Enllaç a la notícia: interconectar las desaladoras sumaría 200 hm3 al trasvase, pero a un precio 8 veces mayor

01/10/2018
VIII JORNADES CIENTÍFIQUES EN CIÈNCIES DE LA TERRA

Versaran sobre aigües subterrànies i tindran lloc en el Saló de Graus Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret durant els dies 3 i 4 octubre de 16:00 h a 18:00 h.

Enllaç al programa

28/09/2018
COMITÈ ESTRATÈGIC D'INNOVACIÓ ESPECIALITZAT EN ECONOMIA CIRCULAR

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular ha mantingut l’última de les reunions preparatòries prèvia a l’elaboració del document de conclusions. Aquest equip de treball, coordinat pel director d’Aidimme, Mariano Pérez, i en el qual participa Joaquín Melgarejo, concretarà les innovacions el desenvolupament de les quals es proposarà a les empreses de la Comunitat.

Enlace a la notícia twitter

Enllaç a la notícia iambiente

18/09/2018
JORNADA: L'AIGUA COM A BASE DE L'ECONOMIA CIRCULAR

La jornada tindrà lloc en Dinapsis (Benidorm) el dilluns 24 de setembre de 10:30 a 13:00 h.

Inscripció: dinapsis@suez.com

Enllaç al programa

Galeria d'imatges

21/08/2018
LLIBRE D'ACTES: URBAN GROWTH AND THE CIRCULAR ECONOMY

Presentat en el I Congrés Internacional sobre Creixement Urbà i Economia Circular (Urban Growth and the Circular Economy), que va ser celebrat a Alacant, aquest llibre inclou els articles allí presentats, que versen sobre el continu i ràpid creixement de les ciutats i les regions, així com sobre la necessitat de trobar solucions que permeten el seu desenvolupament sostenible.

Més informació

 

Enlace de descarga del libro de actas

Enlace de descarga del journal

26/08/2018
NOU ARTICLE: LA MANCOMUNITAT DELS CANALS DEL TAIBILLA COM A EXEMPLE DE BONA GOBERNANZA DE L'AIGUA

Ja està publicat l'article "Gestió de la distribució d'aigua en el sud-est espanyol: un sistema garantit en un context de recursos escassos". La recerca versa sobre l'entitat "Mancomunitat dels Canals del Taibilla" com a exemple de bona gobernanza de l'aigua.

Enlaç

Enllaç a la notícia en iAgua

03/08/2018
EL IUACA FORMA PART DEL COMITÈ ESTRATÈGIC ESPECIALITZAT EN ECONOMIA CIRCULAR DE L'AGÈNCIA VALENCIANA DE LA INNOVACIÓ

En la reunió d'aquest comitè, Joaquín Melgarejo ha insistit en la importància de millorar els processos de recuperació de materials i components, especialment per a la utilització d'aigües regenerades, encara que es tracta d'una necessitat extensible a qualsevol altre sector.

Enlace a la noticia en GVA

Enlace a la noticia en Retema

31/07/2018
LA REUTILITZACIÓ DE L'AIGUA EN EL MARC DE L'ECONOMIA CIRCULAR

Publicada la noticia de Joaquín Melgarejo referida al número 19 de iAgua Magazine: "en el sector del agua, el concepto de economía circular se concreta en asemejar el ciclo técnico de su utilización a su ciclo hidrológico natural"

Enlace a la noticia completa en iAgua

14/06/2018
PROJECTE LIFE-EMPORE

El projecte LIFE-EMPORE pretén demostrar una tecnologia innovadora, eficient i altament reproduïble per a l'eliminació de contaminants emergents de les aigües residuals Europees. Per açò, s'ha dissenyat i construït una planta pilot, integrada en la línia d'aigua de l'Estació Depuradora d'aigües Residuals (EDAR) de Benidorm.

Acces a la notícia en aguasresiduales.info.

Acceso a la noticia en iagua.es.

Tríptico del proyecto en castellano.   Tríptico del proyecto en inglés.

28/06/2018
JORNADA DE RECERCA REALITAT URBANA

El pròxim 29 de juny a les 10:00 h es celebra en l'aula EP/S-03D de l'Escola Politècnica Superior IV la Jornada de Recerca Realitat Urbana.

Programació de la jornada

14/06/2018
MCT PREMIADA EN LA GALA IMPULSE 2018

Ahir, 13 de juny de 2018 es va premiar a la Mancomunitat dels Canals del Taibilla durant la gala dels Premis Impulse 2018 com a empresa més col·laboradora en I+D amb la UA per mitjà dels grups de Recerca del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i l'Institut de l'Aigua i Ciències Ambientals. El reconeixement ha sigut arreplegat pel seu president Adolfo Gallardo.

Galeria d'imatges

08/06/2018
PRESA DE POSSESSIÓ DE JOAQUÍN MELGAREJO COM A DIRECTOR DEL IUACA

Galeria d'imatges de l'acte de presa de possessió de Joaquín Melgarejo com a director del IUACA.

Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: http://twitter.com/UAiuaca

Facebook: http://www.facebook.com/iuaca/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464