Saltar apartados

Notícies

cni-2020-orihuela
master-territorio
Proyecto Life Empore web
especialista-desalinizacion
master-gestion
master-tecnologias
cna-2019-orihuela

 

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

28/09/2020
FÒRUM UEPAL SOBRE LA PROBLEMÀTICA DE L'AIGUA A LA PROVÍNCIA D'ALACANT

El pròxim 29 de setembre a les 11.30 h se celebra el Fòrum UEPAL "La problemàtica de l'aigua a la província d'Alacant. Solucions".

Més informació      Streaming

23/09/2020
PREMIS 2020 A LES MILLORS RECERQUES DE TESI I TFM CÀTEDRA DE L'AIGUA UA-DIPUTACIÓ D'ALACANT

La Càtedra de l’Aigua de la Universitat d’Alacant i la Diputació d’Alacant premien el talent d'aquells científics que estudien l'aigua amb els guardons a la Millor Tesi Doctoral i al Millor Treball de Fi de Màster (TFM) que hagen sigut desenvolupats i defensats en les universitats de la província d'Alacant al llarg dels cursos 2017/2018, 2018/2019 i 2019/2020.

Més informació

11/12/2019
EDICIÓ ESPECIAL EN LA REVISTA WATER "WATER ECONOMICS AND WATER DISTRIBUTION MANAGEMENT"

La nova edició especial de la revista Water és coordinada per l'editor convidat, Joaquín Melgarejo, director del IUACA, i tracta l'economia de l'aigua i la gestió de la seua distribució. S'accepten articles fins al 10 de gener de 2021.

Més informació           Notícies relacionades

15/04/2020
CONGRÉS NACIONAL D'INUNDACIONS ORIOLA 2020

Els dies 10 i 11 de setembre (2020) se celebrarà a Oriola el Congrés Nacional d'Inundacions. Ja està obert el termini d'enviament de comunicacions, fins al 15 de juliol de 2020. La participació és gratuïta i els treballs acadèmics acceptats es publicaran amb ISBN.

Actualitat sobre el Congrés     Notícies relacionades     Llibre de contribucions

26/08/2020
SEMINARI REUTILITZACIÓ D'AIGUA EN AGRICULTURA
Divendres 11 de setembre a les 20:00 h es celebrarà el seminari en línia sobre "L'experiència espanyola en la reutilització d'aigües residuals per a l'agricultura" impartit per Daniel Prats.
09/07/2020
SEMINARI GOVERNANÇA I GESTIÓ DE L'AIGUA A ESPANYA
El pròxim 4 d'agost a les 18:30 h tindrà lloc el seminari sobre "Governança i gestió de l'aigua a Espanya" impartit per Joaquín Melgarejo.
Més informació                      Enllaç a la presentació                   Enllaç al vídeo
23/07/2020
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "L'AIGUA A LA PROVÍNCIA D'ALACANT"

Dilluns que ve 27 de Juliol de 2020, a les 12.00 hores, al final de la Comissió Provincial de l'Aigua es presentarà en el Palau de la Diputació el llibre "L'Aigua a la Província d'Alacant", editat per la Diputació d'Alacant i la Universitat d'Alacant.

Enllaç a l'entrevista                           Enllaç a la notícia: Càtedra de l'Aigua

Enllaç al document de presentació   Enllaç al llibre          Enllaç a la notícia: Información

02/07/2020
SEMINARI DE DOCTORANDS: PROGRAMA DE DOCTORAT EN AIGUA I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

Durant els dies 21 i 23 de juliol, a partir de les 16.00 h, se celebrarà el Seminari (online) de doctorands del programa de doctorat en Aigua i Desenvolupament Sostenible.

Més informació i inscripcions

05/03/2020
HIDROGEODIA 2020

El diumenge 22 de març NO se celebra l'Hidrogeodia 2020, amb la visita al Parc Natural El Fondo. Es tracta d'un recorregut a peu de manera lliure amb explicacions en les parades informatives. Més informació: www.ciclohidrico.es Cartell

Activitat suspesa seguint instruccions de la Generalitat Valenciana

27/02/2020
JORNADA DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

El pròxim 18 de març a les 9.30 h, a la Sala de Graus de la Facultat d'Economia, NO se celebra la Jornada del Dia Mundial de l'Aigua amb el lema "Aigua i Canvi Climàtic", amb els ponents Jorge Olcina, Junco Riera i José Miguel Andreu. Programa

Activitat suspesa seguint instruccions de la Generalitat Valenciana

25/02/2020
JORNADA NOVES FORMES DE MOBILITAT: VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL

El pròxim 5 de març a les 9.30 h, en la Sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior IV, se celebra la jornada "Noves formes de mobilitat: vehicles de mobilitat personal", amb especialistes de l'Ajuntament d'Alacant, l'Ajuntament de Benidorm i la Universitat d'Alacant.

Inscripció gratuïta indicant nom i cognoms: maria.flor@ua.es

Programa

12/02/2020
SEMINARI TÈCNIQUES AVANÇADES PER A LA INVESTIGACIÓ SOCIAL: ANÀLISI DE DECISIÓ MULTICRITERI

El Departament de Sociologia I acollirà el Seminari de "Tècniques Avançades per a la Investigació Social: Anàlisi de Decisió Multicriteri (ADM)", impartit per Anna Maria Urgeghe, investigadora de la Universitat d'Alacant. En aquesta edició s'abordarà el maneig de la metodologia ADM mitjançant programes especialitzats. Aquesta metodologia permet avaluar opcions estratègiques considerant un nombre variable de criteris.

II Seminari de Tècniques Avançades per a la Investigació Social: Anàlisi de Decisió Multicriteri

Data: 04/03/20 i 05/03/20 de 16.00 a 20.00

Lloc: GB/INF2 (Edifici Germà Bernàcer)

Inscripció: fins al 28/02/20, en pablo.aznar@ua.es (capacitat limitada)

17/02/2020
L'IMPACTE SOBRE ELS PROVEÏMENTS DE LA PROVÍNCIA D'ALACANT AMB L'ETI DEL TAJO

Notícia sobre l'estudi encarregat per la Diputació d'Alacant al IUACA de la UA, dirigit pel professor Joaquín Melgarejo, sobre els impactes negatius per a la província d'Alacant de la pujada dels cabals ambientals del riu Tajo, proposta en l'Esquema de Temes Importants (ETI) que ha presentat el Ministeri per a la Transició Ecològica.

Notícia

12/02/2020
IV JORNADA ASPECTES ECONÒMICS I AMBIENTALS EN LA GESTIÓ DE RESIDUS

El pròxim 25 de febrer, en la Sala d'actes de l'Edifici Germà Bernàcer, celebrarem la quarta edició de la Jornada sobre aspectes econòmics i ambientals en la gestió de residus a les 10.00 h. Hi participarà Acteco, UTE Alicante, Grupotec, Mercalicante i la Diputació d'Alacant.

Inscripció gratuïta indicant nom i cognoms: patricia@ua.es

Programa     Notícia iAmbiente

08/01/2020
SEMINARIS DE DOCTORAT 2020

Se celebra una nova edició dels seminaris de doctorat per a complementar la formació dels futurs doctors de la Universitat d'Alacant. Els seminaris tindran lloc en l'aula de postgrau del IUACA(en visualitzar el programa fer clic a carregar pàgina de nou per a veure l'última versió)

Programa

16/01/2020
CURS PETJADA HÍDRICA I CERTIFICACIÓ 2020
El curs està dissenyat per a conèixer els conceptes de petjada hídrica, com a segell de qualitat ambiental empresarial, les seues metodologies de càlcul i la seua importància en el món de la certificació. Tindrà lloc el pròxim 20 de febrer a la Sala de Conferències del IUACA (primera planta). S'aplicarà un 30% de descompte als estudiants que tinguen vinculació amb la Universitat d'Alacant. El codi perquè s'aplique el descompte és: UA-IUACA-AQUAFIDES*.
* Perquè finalment s'aplique el descompte del 30% sobre l'import del curs, serà necessari acreditar vinculació amb la Universitat d'Alacant.
05/02/2020
EL IUACA INFORMA SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES D'INCREMENTAR CABALS ECOLÒGICS

El IUACA va participar el passat 3 de febrer en una reunió en la Diputació d'Alacant amb regants afectats pel transvasament Tajo-Segura, informant tècnica i jurídicament sobre les conseqüències de l'increment dels cabals ecològics.

Més informació   Notícia

14/01/2020
SOSTENIBILITAT I ELS NOUS REPTES CIENTÍFICS EN LA POSTMODERNITAT SOTA LES PERSPECTIVES ECONÒMICA, SOCIAL I AMBIENTAL

Entre els dies 3 i 6 de febrer, a les 15.00 h, se celebra, en la seu de la ciutat d'Alacant (C/Sant Ferran, 40) el seminari internacional sobre "Sostenibilitat i els nous reptes científics en la postmodernidad sota les perspectives econòmica, social i ambiental", impartit per professors d'UNIVALI i de la UA. Inscripció: patricia@ua.es

Programa

31/01/2020
TROBADA DE DIRECTORS DE CENTRES D'INVESTIGACIÓ D'AIGUA

El IUACA va assistir a la "II Trobada de Directors de centres d'investigació de l'aigua a Espanya", celebrat el passat 19 de desembre en l'Ermita de Vera de la Universitat Politècnica de València.

Més informació

17/01/2020
L'ANÀLISI EN TELEELX

Retransmissió del programa de Teleelx "L'Anàlisi", amb la intervenció del director del IUACA, Joaquín Melgarejo.

Enllaç al vídeo

15/01/2020
ENTREVISTA EN IAGUA A DANIEL PRATS

Daniel Prats, Catedràtic Emèrit de la Universitat d'Alacant, amb 7 sexennis d'investigació reconeguts, respon a les preguntes plantejades en iAgua com a Coordinador del programa de doctorat en Aigua i Desenvolupament Sostenible i del curs d'Especialista en Dessalinització i Reutilització de l'Aigua, indicant que és necessària la formació d'especialistes en tecnologies que incrementen els recursos d'aigua.

Enllaç a la notícia

10/01/2020
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE 100 AÑOS DE RIEGOS DE LEVANTE, IZQUIERDA DEL SEGURA

Amb motiu de la celebració del centenari, es presenta el llibre “100 años de Riegos de Levante Izquierda del Segura”, el 10 de gener de 2020, a les 13h en la seu de la Comunitat General.

Enllaç a la notícia    Enllaç al llibre

18/12/2019
IUACA AL ICWTTP 2019 DE ROMA PRESENTANT LES CONCLUSIONS DEL LIFE EMPORE

La investigadora de l'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant, María de los Ángeles Bernal Romero del Hombre Bueno, membre del projecte LIFE EMPORE, va participar el passat 12 de desembre de 2019 en el congrés internacional “XIII International Research Conference on Wastewater Treatment and Treatment Plants (ICWTTP 2019)” celebrat a Roma, amb la presentació oral “Final Results of Project LIFE15 EMPORE: Development of an Efficient and Sustainable Methodology for Emerging Pollutants Removal in Wastewater Treatment Plants” (autors: M.A. Bernal-Romero del Hombre Bueno, R. González, M. Martínez, J.M. Santos, F. Martínez, H. García, S. Oyonarte, F. Bosch, M. Company, J. Andreu i D. Prats), i fou premiada per l'organització com la millor presentació.

Més informació

09/12/2019
EL IUACA PARTICIPA EN UN PROJECTE QUE OPTA A SER SUBVENCIONAT PER LES URBAN INNOVATIVE ACTIONS, LIDERAT PER L'AJUNTAMENT D'ALACANT

L'Ajuntament d'Alacant opta a finançament europeu, a través de les Urban Innovative Actions, per a implementar un projecte disruptiu en el qual aplicar els últims avanços per a millorar la imatge del Castell de Santa Bàrbara conjuminant la tecnologia amb els principis de l'economia circular per mitjà de la gestió de residus, la reutilització d'aigua i la reforestació gràcies a compost de llots de depuradora. Entre altres entitats, també participa el IUACA amb Aigües d'Alacant, la UMH i la UPV.

Enllaç a la notícia

10/07/2019
SEMINARIS DE DOCTORAT 2019

Se celebra una nova edició dels seminaris de doctorat per a complementar la formació dels futurs doctors de la Universitat d'Alacant. Els seminaris tindran lloc en l'aula de postgrau del IUACA .

Programa

27/11/2019
FÒRUM PROVIA 2019

El dimarts 3 de desembre se celebra una nova edició de l'esdeveniment immobiliari més important de la província d'Alacant: Provia Fòrum 2019.

Més informació i programa

18/11/2019
REFLEXIONS SOBRE LA INUNDACIÓ DE SANTA MARIA

El dimarts 26 de novembre a les 18.00 h en el Centre Cultural d'Almoradí se celebra la jornada "Reflexions sobre la inundació de Santa Maria", on s'analitzarà, tant des de la perspectiva tècnica, com a institucional, la catàstrofe esdevinguda el setembre passat.

Programa        Enllaç a la notícia       Notícies de premsa i imatges

17/10/2019
JORNADA COMPRA PÚBLICA INNOVADORA EN ECONOMIA CIRCULAR

Aigües d'Alacant convida a la presentació de la primera Guia de Compra Pública Innovadora en Economia Circular el dimarts 26 de novembre a les 9:30 h en el Districte Digital d'Alacant. En l'acte s'impartirà una conferència magistral de l'expert en contractació pública D. Javier Vázquez Matilla. Confirmar assistència en: info@iambiente.es

Descàrrega de la guia     Crònica en iambiente    Programa      Entrevista en iambiente

18/11/2019
JORNADA COMMEMORATIVA DE L'ARRIBADA DE LES AIGÜES DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA Al CAMP DE CARTAGENA

El 27 de novembre de 2019 se celebra la Jornada Commemorativa "40 aniversari de l'arribada de les aigües del transvasament Tajo-Segura al Camp de Cartagena", que tindrà lloc als Salons Aquario (Torre-Pacheco, Múrcia) a les 9.00 h, on participarà el director del IUACA, Joaquín Melgarejo.

Programa     Enllaç a la notícia    Enllaç a la crónica    Resum de premsa

15/11/2019
ANTONIO ALEDO I PABLO AZNAR-CRESPO IMPARTEIXEN UN CURS A WWF-SPAIN

El pròxim 19 de novembre, els investigadors del IUACA Antonio Aledo i Pablo Aznar-Crespo impartiran un curs en la seu de l'organització ambientalista World Wildlife Fund (WWF-Spain), a Madrid, sobre el "Factor humà en els conflictes soci-ambientals". Aquest curs té com a objectiu reivindicar i donar a conèixer la importància estratègica d'incorporar els conceptes, mètodes i tècniques de recerca social en la gestió de problemes ambientals.

08/11/2019
CONFERÈNCIA SOBRE LA GREU CRISI AMBIENTAL DEL MAR MENOR

El dia 11 de novembre a les 11:00 h se celebra, en el Seminari del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, la conferència "La greu crisi ambiental del Mar Menor", impartida per la Dra. Francisca Giménez Casalduero.

Cartell

05/11/2019
DADES GEOLOCALITZATS PER A INTERPRETAR LA CIUTAT

El 7 de novembre a les 10:00 h se celebra, en l'aula EP/S-01D de l'EPS (Politècnica) IV, el seminari "Dades geolocalitzats per a interpretar la ciutat".

Programa

28/10/2019
JORNADA TÈCNICA AIGUA I AGRICULTURA

El dia 12 de novembre (9:30 h) tindrà lloc la jornada tècnica sobre Aigua i Agricultura, en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA. L'assistència a la Jornada és gratuïta. Cal inscriure-s'hi enviant un correu amb l'assumpte "Aigua i Agricultura" a patricia@ua.es i amb la indicació del nom i els cognoms.

Enllaç al programa        Galeria d'imatges

10/10/2019
JORNADA 40 ANYS DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA

El pròxim 25 d'octubre a les 9:30 h se celebra en la Casa de la Cultura d'Albatera la jornada "40 anys del transvasament Tajo-Segura. Una infraestructura imprescindible per al futur de la província d'Alacant"

Programa

Notícies relacionades i galeria d'imatges

08/10/2019
JORNADA 40 ANIVERSARI DE LA COMUNITAT DE REGANTS DE TOTANA

El 15 d'octubre de 2019 se celebrarà la Jornada "Trajectòria i projecció del transvasament Tajo-Segura" a l'Hotel Executive Sport de Totana.

Programa

24/07/2019
PREMIS A LES MILLORS RECERQUES DE TESI I TFM CÀTEDRA DE L'AIGUA UA-DIPUTACIÓ D'ALACANT

La Càtedra de l’Aigua de la Universitat d’Alacant i la Diputació d’Alacant premien el talent d'aquells científics que estudien l'aigua amb els guardons a la Millor Tesi Doctoral i al Millor Treball de Fi de Màster (TFM) que hagen sigut desenvolupats i defensats en les universitats de la província d'Alacant al llarg dels cursos 2016/2017, 2017/2018 i 2018/2019.

Més informació sobre la convocatòria

Resolució dels premis

04/10/2019
CONFERÈNCIES SOBRE GESTIÓ DE L'AIGUA A L'HAVANA

Les conferències sobre gestió de l'aigua a l'Havana tindran lloc en l'aula de postgrau del IUACA dilluns que ve 7 d'octubre a les 16:00 h, a càrrec d'Orestes Arsenio González Díaz (Professor de la Universitat Tecnològica de L'Havana) i Eduardo Manuel Molina Rojas (Director de Qualitat a Aguas de La Habana).

Programa

01/10/2019
I SEMINARI INTERNACIONAL SOBRE AVALUACIÓ D'IMPACTE SOCIAL PER MITJÀ DE MAPES CAUSALS COL·LABORATIUS

El primer Seminari Internacional sobre Avaluació d'Impacte Social per mitjà de Mapes Causals Col·laboratius, dirigit per Antonio Aledo i coordinat per José Javier Aragoneses i Pablo Aznar, se celebra durant els dies 30 de setembre i 1 d'octubre de 2019 en la Biblioteca del Departament de Sociologia I de la Universitat d'Alacant.

Programa

29/09/2019
FORÇA VEGA BAIXA

Després de les inundacions de setembre de 2019, tots desitgem Força Baix Segura!

https://youtu.be/otfmzoe--de

04/10/2019
LIFE EMPORE AL %u201CI SIMPOSI NOVEDAR: PRESÈNCIA I ELIMINACIÓDE MICROCONTAMINANTS EN AIGUA%u201D ORGANITZAT PER LA UNIVERSITAT DE SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA

La investigadora de l'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant, María dels Ángeles Bernal Romero del Hombre Bueno, membre del projecte LIFE EMPORE, va participar el passat 13 de juny de 2019 al “l Simposi Novedar: Presència i Eliminació de Microcontaminants en Aigua” organitzat per la universitat de Santiago de Compostel·la, amb la presentació oral “Eliminació de microcontaminantes dels efluents de les EDAR mitjançant la combinació de processos de membrana, oxidació avançada i processos electroquímics. Projecte LIFE15-EMPORE ENV/ES/000598”.

Mès informació

06/09/2019
CONFERÈNCIA RELLEVÀNCIA HISTÒRICA I ECONÒMICA DEL TRANSVASAMENT PER A LA COMUNITAT VALENCIANA

Divendres 13 de setembre, a les 12:30 h, se celebrarà, en la seu de la Comunitat de Regants Regs de Llevant Marge Dreta (Los Montesinos), la conferència "Rellevància històrica i econòmica del Transvasament per a tota la Comunitat Valenciana", impartida per Joaquín Melgarejo, on es celebrarà també l'acte d'imposició de la Insígnia d'Or de la Comunitat a Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana.

Invitació

29/07/2019
XV SEMINARI INTERNACIONAL DE GOVERNANÇA I SOSTENIBILITAT

Durant els dies 9 i 10 de setembre de 2019, tindrà lloc en la Seu Ciutat d'Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4, Alacant) el XV Seminari Internacional sobre Governança i Sostenibilitat, a través del cicle de conferències impartides per professors de la Universitat d'Alacant i UNIVALI (Brasil).

Programa     Enllaç AICTS

23/07/2019
LA UNIVERSIDADE DE PASSO FUNDE (UPF, BRASIL) REP Al DIRECTOR DE L'INSTITUT DE L'AIGUA

El vicerector de recerca i postgrau de la universitat brasilera UPF va rebre a Joaquín Melgarejo, director del IUACA de la Universitat d'Alacant, per a fomentar les relacions institucionals existents entre ambdues universitats i l'intercanvi d'estudiants.

Accés a la notícia

 

16/07/2019
VIDEOCLIP D'AIGUA
Dóna-li al play i descobreix el videoclip d'AIGUA, una cançó interpretada per Manolo García i Elefants:

15/07/2019
CONFERÈNCIA DE JOAQUÍN MELGAREJO PER A MEMBRES DEL MINISTERI PÚBLIC DE SANTA CATARINA

El Ministeri Públic de Santa Catarina (MPSC) promou la primera activitat 100% en línia, organitzada pel Centre d'Estudis i Perfeccionament Funcional (CEAF) i el Centre de Suport del Medi Ambient (CME). La conferència "Economia i medi ambient" serà impartida pel professor Joaquín Melgarejo Moreno, director del IUACA, el pròxim 25 de juliol a les 10:00 (hora local en Itajaí, Brasil). Després de la conferència, es desenvoluparà una taula redona, presidida per la Dra. Luciana Cardoso Pilati Polli, Coordinadora del Centre de Suport Operatiu per al Medi ambient, i en el qual participaran el fiscal general Rui Arno Richter i els advocats ambientals Paulo Antonio Locatelli, Rodrigo Cunha Amorim i Simone Cristina Schultz Corrêa.

Més informació

12/07/2019
INFORME FAVORABLE PER A LA REACREDITACIÓ DEL PROGRAMA DE DOCTORAT EN AIGUA I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

El Vicerector de Qualitat i Innovació Educativa ha informat al IUACA sobre la recepció de l'informe provisional de renovació de l'acreditació, realitzat per l'AVAP, del Programa de Doctorat en Aigua i Desenvolupament Sostenible el resultat del qual ha sigut favorable a la reacreditació. El compliment de tots els criteris s'aconsegueix completament, mantenint així la valoració de l'informe de seguiment que es va rebre l'any passat.

10/07/2019
JORNADA DE REFLEXIÓ RELLEU - MARINA BAIXA 2019

Dijous que ve 18 de juliol en l'Ajuntament de Relleu tindrà lloc la Jornada de Reflexió sobre Despoblació Rural, Aigües de Reg i Joies Arquitectòniques del Segle XVII, organitzat per: la Societat Civil de Relleu; la Cambra de comerç, Indústria, Serveis i Navegació; l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) i l'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la UA.

Programa

10/07/2019
ELS FUTURS ESPECIALISTES EN DESSALACIÓ I REUTILITZACIÓ D'AIGUA REALITZEN LES VISITES TÈCNIQUES

Els estudiants de la promoció 2019 del Curs d'Especialista en Dessalació i Reutilització d'Aigua van realitzar durant el mes de juny les visites tècniques a plantes desaladoras i plantes depuradores incloses en el programa d'estudis. El curs, que celebra la seua cinquena edició enguany acadèmic, s'organitza per la Universitat d'Alacant i l'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals (IUACA), en col·laboració amb AEDyR. Els estudiants han pogut contrastar en terreny els coneixements adquirits durant tots aquests mesos en un total de cinc jornades en les quals han visitat plantes desaladoras i estaciones depuradores d'aigües residuals (EDAR) de diferents capacitats de tractament i tecnologies, així com conèixer de primera mà els usos de reutilització en regions mediterrànies d'Espanya.

Més informació

30/05/2018
CONGRÉS RIVER BASIN MANAGEMENT 2019

El Wessex Institute i la Universitat d'Alacant organitzen en X Congrés Internacional sobre "River Basin Management" entre els dies 8 i 10 de maig de 2019 a Alacant, en la Seu Ciutat d'Alacant del Carrer Sant Ferran, 40. Els articles presentats en els congressos WIT es publiquen en accés obert, s'inclouen en CrossRef i s'envien a més a diversos serveis d'indexació com ara Web of Science, Google Scholar i Scopus.

Més informació         Programa              Galeria d'imatges     Llibre d'actes

30/05/2018
CONGRÉS WATER RESOURCES MANAGEMENT 2019

El Wessex Institute i la Universitat d'Alacant organitzen el X Congrés Internacional sobre "Water Resources Management" entre els dies 7 i 9 de maig de 2019 a Alacant, en la Seu Ciutat d'Alacant del Carrer Sant Ferran, 40. Els articles presentats en els congressos WIT es publiquen en accés obert, s'inclouen en CrossRef i s'envien a més a diversos serveis d'indexació com ara Web of Science, Google Scholar i Scopus.

 Més informació       Programa              Galeria d'imatges        Llibre d'actes

30/06/2019
PARTICIPACIÓ DEL PROJECTE LIFE EMPORE EN EL CONGRÉS INTERNACIONAL RIVER BASIN MANAGEMENT 2019

La investigadora del IUACA, María dels Ángeles Bernal Romero de l'Home Bo, membre del projecte LIFE EMPORE, va participar el passat 8 de maig de 2019 en el congrés internacional "10th International Conference on River Basin Management" organitzat per Wessex Institute (Regne Unit) i la UA, amb la presentació oral "ASSESSING SOCIAL PERCEPTION OF EMERGING POLLUTANTS IN THE SOUTH-EAST SPAIN" (autors: M.A. Bernal-Romero del Hombre Bueno, P. Aznar-Crespo, A. Jodar-Abellan, J. Melgarejo i D. Prats). Es van presentar els resultats més rellevants de l'avaluació de la percepció social dels experts de l'aigua sobre la presència de contaminants emergents en les aigües residuals. cal destacar que la informació avaluada va ser extreta de les enquestes realitzades durant les Jornades ESAMUR realitzades els dies 21 i 22 de novembre de 2018 a Lorca, Murcia. L'impacte de futures normatives sobre regulació específica d'ECs en aigües residuals desperta incertesa entre els experts, que consideren que les EDARs actuals no estan preparades per a l'eliminació d'aquests compostos. Els experts van manifestar la necessitat d'aplicar tractaments combinats que incloguen les tecnologies actuals (membranes, oxidació avançada, adsorció, etc.) per a obtenir un aigua de major qualitat lliure d'ECs, sent el preu, un dels factors que més els preocupa.

Més notícies LIFE EMPORE a IUACA                 Totes les notícies LIFE EMPORE

28/06/2019
ESTUDIANTS DE MÀSTER DE LA UPF I LA UA RELATEN LA SEUA EXPERIÈNCIA EN EL IUACA

Estudiants de màster de la Universidade de Passo Funde (Brasil) relaten com va ser la seua experiència durant la fase presencial dels màsters organitzats pel IUACA.

Enllaç a la notícia

24/06/2019
UA, TRANSITANT CAP A LA SOSTENIBILITAT. DIAGNÒSTIC I PROPOSTES PER A l'ELIMINACIÓ DEL PLÀSTIC

Com a part de la responsabilitat que la Universitat d'Alacant té amb el seu entorn social i ambiental s'ha elaborat un estudi que pretén dotar d'un full de ruta a la institució afavorint el seu trànsit feia una gestió més sostenible. Així, en aquesta jornada s'exposa el diagnòstic i les línies d'intervenció en la problemàtica que deriva de l'elevat consum de plàstic en el Campus. Tindrà lloc el divendres 28 de juny a les 9:30 h en l'aula de postgrau del IUACA a càrrec d'Iker Jimeno (membre UA-CIEMAT-CISOT).

Més informació

11/06/2019
SEMINARI SOBRE DISSENY D'ESTRUCTURES DE PAVIMENT AMB BASE RECICLADA

El dimarts 18 de juny a les 10:00 h tindrà lloc la conferència "Disseny d'estructures de paviment amb base reciclada", impartida pel Dr. Eng. Reynier Moll Martínez, professor de la Facultat d'Enginyeria Civil de Cujae (Cuba). Serà en la Sala Polivalent 1 del Departament d'Enginyeria Civil de la UA.


Més informació

29/05/2019
NEWSLETTER AQUARES MAIG 2019

El IUACA ha participat en diverses activitats en el marc del Projecte AQUARES Water Reuse Policies Advancement for Resource Efficient European i així ha quedat reflectit en el seu butlletí informatiu de maig i que oferim en l'enllaç següent.

Accés al butlletí d'AQUARES

28/05/2019
SEMINARI SOBRE PROTECCIÓ JURÍDICA DE LES AIGÜES SUBTERRÀNIES

El seminari sobre "Protecció jurídica de les aigües subterrànies: el cas de la Comunitat Valenciana" tindrà lloc el dijous 30 de maig de les 10:00 h, impartit per Antonio Jódar Abellán, investigador de l'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant.

Més informació

14/05/2019
III SIMPOSI DE GESTIÓ AMBIENTAL I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE A L'EQUADOR

Durant els dies 3 i 4 de juny de 2019, es desenvoluparà en la Universitat de Cuenca (Equador) el III Simposi de Gestió Ambiental i Desenvolupament Sostenible, on participarà com a ponent magistral el director del IUACA, Joaquín Melgarejo.

Més informació      Enllaç a la notícia

10/04/2019
JORNADA 40 ANIVERSARI DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA, INFRAESTRUCTURES DE PROGRÉS I DESENVOLUPAMENT

La Càtedra Transvasament i Sostenibilitat - José Manuel Claver Valderas de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) i el Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS) organitzen per al pròxim 8 de maig la Jornada "40 aniversari del Transvasament Tajo-Segura. Infraestructura de progrés i desenvolupament", que se celebrarà en l'Institut de l'Enginyeria d'Espanya en el carrer del General Arrando, 38, 28010 Madrid.

Vídeo de la notícia      Notícia impacte Transvasament a iAgua     Notícia a iAgua

Programa                    Més informació              Notícia J.Melgarejo a iAgua

13/05/2019
JORNADES INNOVACIÓ EN LA GESTIÓ DEL DRENATGE URBÀ

El dimecres 22 de maig tindrà lloc el cicle de jornades sobre innovació en la gestió del drenatge urbà: "Eficiència i sostenibilitat per a l'adaptació de les nostres ciutats al canvi climàtic". Serà en el Saló d'Actes de l'Escola Politècnica I de la UA.

Programació            Inscripció gratuïta en el següent enllaç

13/05/2019
MODELS URBANS: EL CAS D'ALACANT

El seminari sobre "Models urbans: el cas d'Alacant" tindrà lloc el dimarts 14 de maig de les 10:00 h, impartit pel professor Pablo Martí Ciriquián, del Departament d'Edificació i Urbanisme de la Universitat d'Alacant.

Més informació

17/04/2019
VI JORNADES HISPANOBRASILERES

El divendres 10 de maig de 2019 tindrà lloc la sisena edició de les Jornades Hispanobrasileres, dedicades enguany a la transparència i el bon govern en el sector de l'aigua. La inauguració serà a les 9:30 h en el Saló de Graus Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret de la UA.

Programació I inscripcions             Galeria d'imatges

01/04/2019
XIV SEMINARI INTERNACIONAL SOBRE GOVERNANÇA I SOSTENIBILITAT

Durant els dies 8 i 9 de maig de 2019, tindrà lloc en la Seu Ciutat d'Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4, Alacant) el XIV Seminari Internacional sobre Governança i Sostenibilitat, a través del cicle de conferències impartides per professors de la Universitat d'Alacant i UNIVALI (Brasil). Serà en la sala Rafael Altamira entre les 9:00 i les 18:00 h.

Enllaç al programa                        Galeria d'imatges

16/04/2019
PARTICIPACIÓ DEL IUACA EN EL PROJECTE AQUARES

El IUACA va participar durant els dies 27 i 28 de març de 2019 a "Interregional workshop on water reuse technologies. How to apply the appropriate technologies to water reuse across the agricultural, industrial, urban and recreational sector of each region", organitzat en el marc del Projecte AQUARES Water Reuse Policies Advancement for Resource Efficient European en la ciutat de Milà (Itàlia). Les investigadores de l'IUACA, María de los Ángeles Bernal i María José Moya, van prendre part en el taller esmentat com a parts interessades.

Accés a la notícia completa

07/04/2019
VI JORNADES INTERNACIONALS SOBRE METODOLOGIES D'AVALUACIÓ D'IMPACTE SOCI-AMBIENTAL

Entre els dies 8 i 12 d'abril es desenvoluparan les VI Jornades Internacionals sobre Metodologies d'Avaluació d'Impacte Socioambiental, segons els horaris i aules indicats en el programa de l'enllaç. La inscripció és gratuïta, a través de l'adreça de correu: pablo.aznar@ua.es

Enllaç al programa

 

07/04/2019
CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE GESTIÓ DEL REGADIU I AIGUAMOLLS ARTIFICIALS

Durant els dies 11 i 12 d'abril, a les 16:00 h, s'impartiran en l'aula de postgrau del IUACA les conferències a càrrec de Vicente Richart (Junta Central d'Usuaris del Vinalopó, conferència sobre regadius i sistemes de gestió) i Miguel Martín (Professor de la Universitat Politècnica de València, conferència sobre disseny d'aiguamolls artificials).

Més informació conferència regadius        Més informació conferència aiguamolls 

 

09/04/2019
SEMINARI SOBRE EL RÈGIM JURÍDIC DELS AIGUAMOLLS

El seminari sobre el "Règim jurídic dels aiguamolls en Espanya: transformacions del paisatge i mecanismes legals de protecció" serà impartit el dimecres 10 d'abril a les 12:00 h pel professor Francisco J. Abellán Contreras, del Departament de Ciències Històricojurídiques de la Universitat d'Alacant.

Més informació

08/04/2019
SEMINARI SOBRE VALORS PATRIMONIALS I CULTURALS D'ELX

El dimarts 9 d'abril a les 10:30 h tindrà lloc el seminari titulat "Elx, ciutat de matisos: valors patrimonials, culturals i socioeconomia", a càrrec de Fermín Crespo, en el Centre Europeu d'empreses Innovadores d'Elx (CEEI-Elx).     Més informació

01/04/2019
PRESENTACIÓ DE L'ESTUDI: IMPACTE SOCIOECONÒMIC DE LA SETMANA SANTA EN LA COSTA BLANCA

El dijous 4 d'abril a les 12:00 h tindrà lloc en el Museu Arqueològic Provincial (MARQ) la presentació de l'estudi: "Impacte socioeconòmic de la Setmana Santa en la Costa Blanca", organitzat per INECA. Es requereix confirmació en: ineca@ineca-alicante.es

Invitació

29/03/2019
40 ANIVERSARI DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA I PREMI Al PACTE PROVINCIAL DE L'AIGUA

El dia 29 de març de 2019, en el Teatre Romea de Múrcia i commemorant el 40 aniversari del transvasament Tajo-Segura, es va fer lliurament del premi per l'elaboració del document Pacte Provincial de l'Aigua.

Imatges

Enllaç a la notícia La Verdad      Imatges a La Verdad

28/03/2019
REUNIÓ DE LA COMISSIÓ PROVINCIAL DE L'AIGUA: ES POT COMPLIR LA SENTÈNCIA DEL TAJO SENSE AFECTAR EL TRANSVASAMENT

El president de la Comissió Provincial de l'Aigua i director del IUACA, Joaquín Melgarejo, considera que es pot complir la sentència que reconeix cabals ambientals per al riu Tajo sense necessitat de modificar l'actual normativa que regula el transvasament d'aigua a Alacant, Murcia i Almeria.

Enllaç a la notícia: Información

05/03/2019
SEMINARI SOBRE NOVES TENDÈNCIES DE L'URBANISME A EUROPA

La ponència sobre noves tendències de l'urbanisme a Europa tindrà lloc en l'aula de postgrau del IUACA el dimecres 6 de març a les 10:00 h, a càrrec d'Ana Melgarejo (Designer en MVRDV).

Més informació

06/03/2019
CONFERÈNCIA "L'AIGUA: BASE DE L'ECONOMIA CIRCULAR", IMPARTIDA PER JOAQUÍN MELGAREJO EN LA UV

La Càtedra de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual (Càtedra DAM) de la Universitat de València organitza una jornada amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebrarà el pròxim 22 de març i en la qual participa el director del IUACA, Joaquín Melgarejo, impartint la conferència "L'aigua: base de l'economia circular". Aquesta activitat és d'accés gratuït i tindrà lloc a la sala de graus Joan Pelechano de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (Burjassot).

Programa        Més informació

Enllaç a la notícia

25/03/2019
ENTREVISTA EN "LAS PROVINCIAS" SOBRE EL IUACA PEL DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

Amb motiu del dia mundial de l'aigua (22 de març), es va publicar en Les Províncies l'entrevista al nostre director Joaquín Melgarejo, en què es presentava l'Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la UA.

Enllaç a la notícia

08/03/2019
JORNADA DIA MUNDIAL DE L'AIGUA: AFRONTANT L'ESCASSETAT

El pròxim 20 de març a les 11:00 h se celebra en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant el Dia Mundial de l'Aigua, amb l'objectiu d'analitzar la transcendència socioeconòmica i ambiental que el transvasament Tajo-Segura ha tingut per al Sud-est d'Espanya durant els 40 anys que està en funcionament.

La inscripció és gratuïta i s'ha d'enviar un correu electrònic a claudio.sanchez@ua.es amb la indicación del nom i els cognoms.

Programa

Imatges

14/03/2019
HIDROGEODIA 2019

El dissabte 23 de març se celebra l'Hidrogeodia 2019, amb la visita a l'aqüífer de Mela a Confrides (Alacant). Es tracta d'un recorregut a peu de forma lliure amb monitors en les parades informatives. El punt de trobada és la pedania L'Abdet a les 9:30 h. És una excursió gratuïta, prèvia reserva en: www.ciclohidrico.es

Més informació

05/03/2019
VISITA A la PLANTA PILOT DEL PROJECTE LIFE15-EMPORE I Al TERCIARI DE L'EDAR DE BENIDORM

El passat 28 de febrer de 2019 alumnes de l'Escola Politècnica Superior de la universitat d'Alacant (EPS Alacant) van visitar la planta pilot del projecte "LIFE15 EMPORE ENV/ÉS/000598 Desenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)" i el terciari de l'EDAR de Benidorm, activitat emmarcada en el Mes Cultural 2019 de l'EPS Alacant.

Un grup de 30 alumnes de diverses titulacions impartides en la universitat d'Alacant (grau d'Enginyeria Química, màster en Tecnologies de l'Aigua i de les Ciències Ambientals, etc.) van visitar les instal·lacions, acompanyats per la professora Nuria Boluda (membre del IUACA).

En la visita a la planta pilot del projecte EMPORE, els alumnes van ser rebuts per Silvia Oyonarte (AIDIMME) i María de los Ángeles Bernal (membre del IUACA), les quals van realitzar una presentació dels objectius, caracterització de l'efluent i tecnologies emprades en el projecte, i per Javier Andreu (CONSOMAR SA), que els va explicar l'automatització de la planta. Els alumnes van poder veure en operació el demostrador i veure els equips emprats en els diferents tractaments (prefiltració, ultrafiltració, osmosi inversa, oxidació avançada, processos electroquímics i adsorció en carbó activat).

Els alumnes van visitar també la Instal·lació de Regeneració d'Aigües Depurades (IRAD) de Benidorm, en la qual l'efluent depurat de l'EDAR de Benidorm és tractat a través d'un sistema de membranes d'ultrafiltració i d'osmosi inversa.

05/03/2019
JORNADA TÈCNICA "TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DE CONTAMINANTS EMERGENTS EN EFLUENTS D'ESTACIONS DEPURADORES URBANES"

El passat 12 de febrer de 2019 es va celebrar a València la jornada tècnica "Tractament i eliminació de contaminants emergents en efluents d'estacions depuradores urbanes", organitzada per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR).

Després de la inauguració de la jornada per Enrique Lapuente, gerent de l'EPSAR, el catedràtic d'Enginyeria Química Daniel Prats (membre del IUACA) va realitzar una ponència sobre "Contaminants emergents: problemàtica, legislació i tractament actual". Posteriorment, IHE-UNESCO va realitzar una presentació sobre l'avaluació de la presència de contaminants emergents en altres regions europees.

Durant l'esdeveniment es va presentar el projecte LIFE15 EMPORE ENV/ES/000598 "Desenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)". Raquel González (Laboratoris Tecnològics de Llevant) va presentar els objectius, resultats i socis del projecte. Silvia Oyonarte (AIDIMME) va realitzar una presentació sobre les tecnologies emprades en el projecte i va mostrar el demostrador construït i que actualment funciona en l'EDAR Benidorm. Finalment, María de los Ángeles Bernal (membre del IUACA), va presentar els primers resultats obtinguts en el projecte (caracterització de l'efluent, eliminació/reducció de la concentració d'ECs i indicadors emprats).

La jornada va tenir també la participació de Pedro Simón, Director Tècnic de l'Entitat de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals de la Regió de Múrcia (ESAMUR), amb una exposició sobre la situació dels contaminants emergents en la Regió de Múrcia.

La jornada va finalitzar amb l'exposició d'altres projectes LIFE convidats. Fulgencio Contreras (IMIDA), va presentar el projecte "LIFE AQUEMFREE. Descontaminació in situ d'aigües residuals de procedència agrícola mitjançant fotocatálisis solar". Mª Isabel Fortea (UCAM) va presentar el projecte "LIFE CLEAN UP. Validació de materials adsorbents i tècniques d'oxidació avançada per a l'eliminació de contaminants emergents en aigües tractades".

05/03/2019
PARTICIPACIÓ DEL PROJECTE LIFE15 EMPORE EN EL CONGRÉS NACIONAL DE L'AIGUA ORIOLA

El projecte LIFE15 EMPORE ENV/ES/000598 "Desenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR's (EMPORE)" va ser presentat per María de los Ángeles Bernal, membre del IUACA, en el Congrés Nacional de l'Aigua celebrat els dies 21-22 de febrer de 2019 a Oriola (Alacant).

En la presentació, es van mostrar: els objectius del projecte, les tecnologies implementades en la planta pilot, la caracterització de l'efluent de l'EDAR Benidorm i les principals conclusions de les enquestes realitzades sobre acceptació social de l'aigua residual tractada per a reutilització.

Les enquestes van ser realitzades per membres del IUACA durant el "XIV Congrés Nacional de Comunitats de Regantes" (Oriola, maig 2018) i les "Jornades Tècniques d'ESAMUR" (Llorca, novembre 2018). Per a la majoria dels participants de la primera enquesta, la reutilització de les aigües residuals tractades té efectes positius sobre el medi ambient i és un recurs actualment disponible per a les empreses/comunitats de regants a Espanya. Si bé, com a desavantatges es van enumerar el preu de l'aigua, la dificultat per a garantir la traçabilidad i seguretat alimentària i les infraestructures d'ús requerides (bombament i emmagatzematge), entre unes altres.

La majoria dels participants de la segona enquesta van afirmar que la presència de contaminants emergents (ECs) suposa un factor significatiu de risc per al futur de la reutilització de les aigües residuals tractades. L'impacte de futures normatives sobre regulació específica d'EC en aigües residuals desperta incertesa entre els experts, que consideren que les EDARs actuals no estan preparades per a l'eliminació d'aquests compostos. No hi ha consens entre els experts respecte a quina tècnica és millor per a eliminar EC, però sí que afirmen que és necessària la combinació de les tecnologies actuals (membranes, oxidació avançada, adsorció, etc.) per a obtenir un aigua de més qualitat lliure d'EC.

06/02/2019
CONGRÉS NACIONAL DE L'AIGUA ORIOLA 2019

Els pròxims dies 21 i 22 de febrer de 2019 se celebra el Congrés Nacional de l'Aigua a Oriola. La programació completa i la inscripció gratuïta es troben en la pàgina web:

https://congresonacionaldelaguaorihuela.es/programa

Enllaç al llibre: http://hdl.handle.net/10045/88367

Més informació i notícies

11/02/2019
CURS HIDROLOGIA I APROFITAMENT DE L'AIGUA EN ILLES I TERRENYS VOLCÀNICS

Els objectius del curs són facilitar al participant les claus per a l'estudi de cicle hidrològic en una illa volcànica, fonamentalment la hidrogeologia de terrenys volcànics i els diferents sistemes d'aprofitament de l'aigua, incloent-hi la planificació i gestió del recurs hídric.

Se celebra el pròxim 4 d'abril de 2019 de 9:00 a 14:00 h.

Més informació

Inscripció

Cartell del curs

17/01/2019
JORNADA 40 ANIVERSARI DEL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA

El dijous 31 de gener a les 12:00 h se celebra l'acte Jornada 40è Aniversari del Transvasament Tajo-Segura, en la seu de la Comunitat de Regants Regs de Llevant Marge Dret.

Enllaç al programa

Es requereix confirmar assistència.

Tel: 966 72 07 12 / e-mail: rlmargenderecha@gmail.com

28/01/2019
PRESENTACIÓ EL RIU VERD DE CASTALLA: ESTUDIS DE BASE PER A ELABORAR UN PLA DE GESTIÓ

Divendres que ve 1 de febrer, a les 20:15 h, en la Casa de Cultura de Castalla (Espai Jove), tindrà lloc la presentació "El Riu Verd de Castalla: estudis de base per a elaborar un pla de gestió", a càrrec de Carles Martín Cantarino i Luis Rico Alcaraz (Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals).

Més informació

17/01/2019
NOU ARTICLE DE MEMBRES DEL IUACA: IMPACT OF LAND USE CHANGES ON FLASH FLOOD PREDICTION USING A SUB-DAILY SWAT MODEL IN FIVE MEDITERRANEAN UNGAUGED WATERSHEDS (SE SPAIN)

Ja està publicat l'article “Impacte dels canvis en els usos del sòl sobre l'estimació d'inundacions sobtades utilitzant un model SWAT sub-diari en 5 conques mediterrànies sense aforar (S'Espanya)”.

La recerca quantifica i relaciona la influència dels esmentats canvis d'ús del sòl, en concret major urbanització d'àrees costaneres, amb l'increment en la severitat de les inundacions.

Enllaç de l'article:  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.12.034

09/01/2019
PRESENTACIÓ PACTE PROVINCIAL DE L'AIGUA EN LA SEU CIUTAT D'ALACANT

La Seu Ciutat d'Alacant acull la jornada de presentació del Pacte Provincial de l'Aigua el pròxim 15 de gener a les 19:00 h (Sala Rafael Altamira). Aquest acord va ser subscrit el 18 d'abril de 2018, en la Diputació d'Alacant pels grups de la institució PP, PSOE i Compromís, a més del diputat no adscrit, comunitats de regantes, sector del proveïment, Cambra de comerç i universitats, cercant donar resposta als principals reptes que en matèria hídrica té la província d'Alacant i que pretén ser un referent.

Més informació

Notícia en Información

14/12/2018
CONFERÈNCIES SOBRE GESTIÓ DE L'AIGUA A L'HAVANA

Les conferències sobre gestió de l'aigua a La Habana tindran lloc en l'aula de postgrau del IUACA dimarts que ve 18 de desembre a les 11:30 h, a càrrec d'Orestes Arsenio González Díaz (Professor de la Universitat Tecnològica de La Habana) i Eduardo Manuel Molina Rojas (Director de Qualitat a Aguas de La Habana).

Enllaç al programa

11/12/2018
LIFE EMPORE REALITZA ENQUESTES SOBRE CONTAMINANTS EMERGENTS EN LES JORNADES TÈCNIQUES D'ESAMUR

El projecte LIFE-EMPORE ENV/ES/000598 "Desenvolupament d'una metodologia eficient i sostenible per a l'eliminació de contaminants emergents d'EDAR" té com a objectiu aconseguir un mètode rendible i replicable que siga capaç d'eliminar els Contaminants Emergents de les Estaciones Depuradores d'Aigües Residuals Europees (EDAR).

Durant les XIV Jornades Tècniques ESAMUR sobre Sanejament i Depuració celebrades els dies 21 i 22 de novembre a Llorca (Múrcia), els membres del IUACA María de los Ángeles Bernal, Lyvia Mendes, Antonio Jódar i Pablo Aznar van realitzar una enquesta sobre contaminants emergents, emmarcada en les accions C2 (monitoratge de l'impacte socioeconòmic) del projecte.

Aquestes jornades tingueren una gran participació de professionals del sector de l'aigua de tot Espanya. En l'enquesta, es van tractar diversos aspectes centrats en els contaminants emergents com ara normativa, tècniques d'anàlisis, tecnologies d'eliminació, impacte socioeconòmic i preus de l'aigua.

Els membres del projecte LIFE-EMPORE agraeixen la predisposició d'ESAMUR per a desenvolupar l'enquesta i la col·laboració dels enquestats.
18/11/2018
PRESENTACIÓ PACTE PROVINCIAL DE L'AIGUA A BENISSA

La Seu Universitària de la Marina acull la jornada de presentació del Pacte Provincial de l'Aigua el pròxim 10 de desembre a les 19:00 h. Aquest acord va ser subscrit el 18 d'abril de 2018, en la Diputació d'Alacant pels grups de la institució PP, PSOE i Compromís, a més del diputat no adscrit, comunitats de regantes, sector del proveïment, Cambra de comerç i universitats, cercant donar resposta als principals reptes que en matèria hídrica té la província d'Alacant i que pretén ser un referent.

Més informació

Imatges

11/09/2018
Seminaris de doctorat 2018 UNIVALI

Els seminaris de doctorat tindran lloc en l'aula postgrau del IUACA (planta baixa), excepte el dia 29 d'octubre, que seran en la sala de conferències (primera planta).

Enllaç al programa

29/11/2018
ENTREVISTA SOBRE EL TRANSVASAMENT TAJO-SEGURA

Àudio en Radio Orihuela Cadena Ser amb l'entrevista al diputat Paco Saéz i a l'equip directiu del IUACA (a partir del minut 6) amb motiu del transvasament Tajo-Segura: ENLLAÇ

27/11/2018
Presentació del projecte LIFE EMPORE en el Congrés d'AEDYR

Els primers resultats del projecte EMPORE LIFE15 ENV/ES/000598 van ser presentats per María de los Ángeles Bernal, membre del IUACA, en el XII Congrés Internacional de l'Associació Espanyola de Dessalació i Reutilització (AEDyR) celebrat el passat 23 d'Octubre de 2018 a Toledo.

La ponència es va titular "PRIMERS RESULTATS DEL PROJECTE EMPORE-LIFE15 DESENVOLUPAMENT D'UNA METODOLOGIA EFICIENT I SOSTENIBLE PER A l'ELIMINACIÓ DE CONTAMINANTS EMERGENTS D'EDAR". El projecte té com a objectiu aconseguir un mètode rendible i replicable que siga capaç d'eliminar els Contaminants Emergents de les Estaciones Depuradores d'Aigües Residuals Europees (EDAR).

En la presentació, es van detallar: les tecnologies de què disposa la planta pilot; els resultats de la campanya inicial de monitoratge dels contaminants emergents; els indicadors d'impacte ambiental i socioeconòmics emprats; i els primers resultats obtinguts en la fase de demostració.

cal destacar que els primers resultats en la fase de demostració (acció B4) mostren una millora notable en la qualitat dels efluents tractats en l'EDAR de Benidorm.

18/11/2018
II JORNADA AUTOCONSUM ENERGÈTIC

El dia 28 de novembre (9:30 h) tindrà lloc la segona jornada sobre Autoconsum Energètic, en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA. L'assistència a la Jornada és gratuïta. Cal inscriure%u2010s'hi enviant un correu amb l'assumpte "Jornada autoconsumo" a iuaca@ua.es i amb la indicació del nom i els cognoms.

Enllaç al programa

Enllaç a les presentacions

20/11/2018
RECONEIXEMENT Al DIRECTOR I Al TREBALL DE MARCOS GARCÍA PER LA CÀTEDRA AQUAE

La Càtedra AQUAE ha reconegut a Joaquín Melgarejo la seua labor com a director del Treball de finalització de Màster 'L'impacte ambiental de la depuració d'aigües residuals. Anàlisi de la internalització de costos ambientals a Alacant i Comunitat Valenciana', elaborat per Marcos García (Universitat d'Alacant), qui al seu torn ha sigut guardonat amb l'accèssit de Treball Fi de Màster d'Economia de l'Aigua.

Enllaç al reconeixement

Enllaç a la notícia en Fundación AQUAE

Enllaç a la notícia en Información

Enllaç a la notícia en Tecnoagua

12/11/2018
PREMI DEL CES-CV PER A la TESI DOCTORAL DE DOMINGO ZARZO

El Tribunal qualificador dels Premis del CES-CV per a Tesis Doctorals, en la seua reunió del passat 4 d'octubre de 2018, va decidir atorgar un premi a la tesi de D. Domingo Zarzo Martínez per la seua obra Problemàtica i solucions per a la gestió i tractament de les salmorres procedents de dessaladores, que va ser defensada en el IUACA en 2017.

Enllaç a la notícia

30/10/2018
JORNADA CÀTEDRA DE L'AIGUA: INNOVACIÓ EN EL CICLE URBÀ DE L'AIGUA

Tindrà lloc dilluns que ve 5 de novembre, entre les 9:30 h i les 12:00 h, en l'aula de postgrau del IUACA (planta baixa). Hi participaran com a ponents Miguel Ángel Pardo (UA), Jorge Ballesta (Dinapsis) i David Santacreu (AMAEM).

Més informació i inscripcions

Accés a la notícia

31/10/2018
SIGNATURA DE LA CÀTEDRA DE L'AIGUA

La Diputació i la Universitat d'Alacant creen la càtedra de l'aigua, una iniciativa amb la qual es pretén promoure la recerca i la formació entorn d'aquesta matèria, així com la promoció d'una gestió sostenible.

Imatges

Notícia en Información

Notícia en ABC

15/10/2018
JORNADES INTERNACIONALS ECONOMIA COL·LABORATIVA

Tindran lloc els dies 25 i 26 d'octubre, de 9.00 a 14.00 h, en l'Edifici Germà Bernàcer de la Universitat d'Alacant i pretenen informar als assistents sobre els nous models de negoci relacionats amb la mobilitat i l'allotjament turístics, mitjançant un enfocament eminent pràctic, de la mà de professionals especialitzats. La temàtica principal serà l'encaix jurídic, fiscal i laboral de les noves plataformes de transport i allotjament turístic, així com els seus principals impactes i propostes futures.

Es requereix inscripció gratuïta

Més informació

25/09/2018
CURS PETJADA HÍDRICA I CERTIFICACIÓ

El curs està dissenyat per a conèixer els conceptes de petjada hídrica, com a segell de qualitat ambiental empresarial, així com les seues metodologies de càlcul i la seua importància en el món de la certificació. Tindrà lloc el pròxim 29 d'octubre en el IUACA.

S'aplicarà un 40% de descompte als estudiants que tinguen vinculació amb la Universitat d'Alacant. El codi perquè s'aplique el descompte és: UA-IUACA-AQUAFIDES*

Enllaç a la informació del curs

* Perquè finalment s'aplique el descompte del 40% sobre l'import del curs, serà necessari acreditar vinculació amb la Universitat d'Alacant.

22/09/2018
XII SEMINARI INTERNACIONAL DE GOVERNANÇA I SOSTENIBILITAT

El pròxim seminari internacional de governança i sostenibilitat tindrà lloc en la Seu de la Universitat d'Alacant en la ciutat d'Alacant (Av. Dr. Ramón y Cajal, 4) els dies:

- 25 d'octubre (Sala Rafael Altamira 9:00-17:00 h i Sala Institucional 15:00-17:00 h)

- 26 d'octubre (Sala Miguel Hernández 9:00-16:30 h i Sala Institucional 15:00-16:30 h)

Enllaç al programa

04/09/2018
13è SEMINARI INTERNACIONAL DE GOVERNANÇA Y SOSTENIBILITAT

L' IUACA participa en el 13è Seminari Internacional sobre Governança i Sostenibilitat que tindrà lloc en octubre en el Campus d'Itajaí de la UNIVALI (Brasil), amb el cicle de conferències en les quals Joaquín Melgarejo participarà i que versaran sobre "Economia Circular i Dret Mediambiental"

Enllaç al programa

Galeria d'imatges

04/10/2018
SEMINARI SOBRE TERRITORIS RURALS INTEL·LIGENTS
Seminari on s'analitzaran les implicacions del model Smart en l'espai rural i la seua incidència en les activitats econòmiques i en els serveis públics a partir de les línies estratègiques establides per l'Administració de l'Estat. Tindrà lloc el 19 d'octubre a la sala de graus Rector Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret.

Més informació

Inscripcions

Cartell

28/09/2018
III SYMPOSIUM INTERNACIONAL DEL SECTOR AGROALIMENTARI DEL BAIX SEGURA

Ja és possible inscriure's en el III Symposium Internacional del Sector Agroalimentari del Baix Segura, que tindrà lloc els 22 i 23 de novembre en l'Auditori de la Llotja a Oriola.

Enllaç a la web del SYA 2018

05/10/2018
CONFERÈNCIA SOBRE LA RECERCA CIENTÍFICA A CUBA

Tindrà lloc el dilluns 8 d'octubre de 12:00 a 13:00 h, a càrrec de Gustavo Cobreiro Suárez, Rector de la Universitat de l'Havana, en l'aula de postgrau IUACA.

Més informació

02/10/2018
COMISSIÓ PROVINCIAL DE L'AIGUA

Coincidint amb el començament de l'any hidrològic s'està realitzant la Comissió Provincial de l'Aigua, en la qual, entre altres temes, es parlarà de l'anàlisi de la situació hídrica en la nostra província.

Enllaç a la notícia en twitter

Enllaç a la notícia: interconectar las desaladoras sumaría 200 hm3 al trasvase, pero a un precio 8 veces mayor

01/10/2018
VIII JORNADES CIENTÍFIQUES EN CIÈNCIES DE LA TERRA

Versaran sobre aigües subterrànies i tindran lloc en el Saló de Graus Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret durant els dies 3 i 4 octubre de 16:00 h a 18:00 h.

Enllaç al programa

28/09/2018
COMITÈ ESTRATÈGIC D'INNOVACIÓ ESPECIALITZAT EN ECONOMIA CIRCULAR

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular ha mantingut l’última de les reunions preparatòries prèvia a l’elaboració del document de conclusions. Aquest equip de treball, coordinat pel director d’Aidimme, Mariano Pérez, i en el qual participa Joaquín Melgarejo, concretarà les innovacions el desenvolupament de les quals es proposarà a les empreses de la Comunitat.

Enlace a la notícia twitter

Enllaç a la notícia iambiente

18/09/2018
JORNADA: L'AIGUA COM A BASE DE L'ECONOMIA CIRCULAR

La jornada tindrà lloc en Dinapsis (Benidorm) el dilluns 24 de setembre de 10:30 a 13:00 h.

Inscripció: dinapsis@suez.com

Enllaç al programa

Galeria d'imatges

21/08/2018
LLIBRE D'ACTES: URBAN GROWTH AND THE CIRCULAR ECONOMY

Presentat en el I Congrés Internacional sobre Creixement Urbà i Economia Circular (Urban Growth and the Circular Economy), que es va celebrar a Alacant, aquest llibre inclou els articles allí presentats, que versen sobre el continu i ràpid creixement de les ciutats i les regions, així com sobre la necessitat de trobar solucions que permeten el seu desenvolupament sostenible.

Més informació

 

Enllaç del llibre d'actes

Enllaç de la revista

26/08/2018
NOU ARTICLE: LA MANCOMUNITAT DELS CANALS DEL TAIBILLA COM A EXEMPLE DE BONA GOVERNANÇA DE L'AIGUA

Ja està publicat l'article "Gestió de la distribució d'aigua en el sud-est espanyol: un sistema garantit en un context de recursos escassos". La recerca versa sobre l'entitat "Mancomunitat dels Canals del Taibilla" com a exemple de bona governança de l'aigua.

Enllaç

Enllaç a la notícia en iAgua

03/08/2018
EL IUACA FORMA PART DEL COMITÈ ESTRATÈGIC ESPECIALITZAT EN ECONOMIA CIRCULAR DE L'AGÈNCIA VALENCIANA DE LA INNOVACIÓ

En la reunió d'aquest comitè, Joaquín Melgarejo ha insistit en la importància de millorar els processos de recuperació de materials i components, especialment per a la utilització d'aigües regenerades, encara que es tracta d'una necessitat extensible a qualsevol altre sector.

Enllaç a la notícia en GVA

Enllaç a la notícia en Retema

31/07/2018
LA REUTILITZACIÓ DE L'AIGUA EN EL MARC DE L'ECONOMIA CIRCULAR

Publicada la notícia de Joaquín Melgarejo referida al número 19 de iAgua Magazine: "en el sector de l'aigua, el concepte d'economia circular es concreta a fer assemblar el cicle tècnic d'ús de l'aigua al cicle hidrològic natural"

Enllaç a la notícia completa en iAgua

14/06/2018
PROJECTE LIFE-EMPORE

El projecte LIFE-EMPORE pretén demostrar una tecnologia innovadora, eficient i altament reproduïble per a l'eliminació de contaminants emergents de les aigües residuals Europees. Ès per aixó que s'ha dissenyat i construït una planta pilot, integrada en la línia d'aigua de l'Estació Depuradora d'aigües Residuals (EDAR) de Benidorm.

Accés a la notícia en aguasresiduales.info.

Accés a la notícia en iagua.es.

Tríptic del projecte en castellà.   Tríptic del projecte en anglès.

28/06/2018
JORNADA DE RECERCA REALITAT URBANA

El pròxim 29 de juny a les 10:00 h es celebra en l'aula EP/S-03D de l'Escola Politècnica Superior IV la Jornada de Recerca Realitat Urbana.

Programació de la jornada

14/06/2018
LA MCT PREMIADA EN LA GALA IMPULS 2018

Ahir, 13 de juny de 2018 es va premiar la Mancomunitat dels Canals del Taibilla durant la gala dels Premis Impuls 2018 com a empresa més col·laboradora en R+D amb la UA per mitjà dels grups de Recerca del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i l'Institut de l'Aigua i Ciències Ambientals. El reconeixement ha sigut arreplegat pel seu president Adolfo Gallardo.

Galeria d'imatges

08/06/2018
PRESA DE POSSESSIÓ DE JOAQUÍN MELGAREJO COM A DIRECTOR DEL IUACA

Galeria d'imatges de l'acte de presa de possessió de Joaquín Melgarejo com a director del IUACA.

Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: http://twitter.com/UAiuaca

Facebook: http://www.facebook.com/iuaca/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464